INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

v4

mateusz morawiecki

visegrádi négyek

költségvetés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én.

A V4-csoport kormányfői megállapodtak a visegrádi alap emeléséről

Infostart

A 30. évfordulót ünneplő együttműködést értékelve Mateusz Morawiecki közölte: a V4 az utóbbi öt évben sokkal erősebb, mint korábban.

A Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emeléséről állapodtak meg a visegrádi csoport (V4) kormányfői - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán Krakkóban, az országcsoport jubileumi csúcstalálkozója során tartott közös sajtóértekezleten.

A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a részvételével tartott sajtókonferencián Morawiecki megállapította: a V4 az utóbbi öt évben sokkal erősebb, mint korábban.

A konferencia elején a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői közös évfordulós nyilatkozatot, valamint a közös digitális projektekről szóló nyilatkozakat írták alá.

A visegrádi együttműködés harmincéves fennállásáról megemlékező évfordulós nyilatkozatban a miniszterelnökök többek között rögzítették: a térségbeli társadalmak és intézmények közötti kapcsolatok megerősítését célzó alap évi költségvetésének 10 millió euróra történő emelésével, a V4-nemzedék elnevezésű program keretében elsősorban a fiatalok mobilitását, valamint a V4-együttműködésnek az újabb nemzedékek körében való népszerűsítését célzó projekteket akarják támogatni. Az alap jelenlegi költségvetése mintegy 8 millió eurót tesz ki.

Morawiecki közölte: a csúcstalálkozón sokat foglalkoztak a koronavírus-járvány témájával, azzal, hogyan lehet ez Európai Uniót (EU) megerősíteni a gyorsabb vakcinázás révén. A járvány elleni harcot össze kell kapcsolni a közös uniós piac védelmével, a gazdaság jövőjéről szóló gondolkodással - hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre válaszolva Morawiecki aláhúzta: "most és itt, nem júliusban, augusztusban vagy szeptemberben", hanem legkésőbb májusig van szükség minél több vakcinára. Ennek érdekében ki kell használni az EU gazdasági erejét, nyomást gyakorolni a nagy gyógyszergyártó cégekre, hogy teljesítsék a szerződésekben rögzített szállítmányokat - szorgalmazta.

Felidézte: e cégeknek a vakcinafejlesztés céljából az EU "busás előleget" fizetett ki, aztán kiderült, hogy a gyógyszergyártók a vakcinákat "úgy használják, hogy kerüljék a velük kötött szerződés nem egészen konkrét előírásait".

A járvány témájára kitért felszólalása során Charles Michel is, az EU prioritásának nevezve a tagállamok társadalmainak gyors beoltását, a vakcinák minél gyorsabb szállítását. "Meg vagyok győződve, hogy nagyon keményen dolgozni fogunk a vakcinagyártás növelésén" - jelentette ki. Rámutatott: az uniós tagállamok nevében az Európai Bizottság kétmilliárd adagra szóló szerződéseket kötött, a testületnek most elsősorban a gyártási kapacitások növelésén kell dolgoznia, hogy elérje e megállapodások teljesítését.

Andrej Babis cseh kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy - mint fogalmazott - az EU "remek tárgyalásokat folytatott abban a hiszemben, hogy a gyógyszergyártók komolyan állnak a témához", most viszont késnek a szállítmányok. Bírálta, hogy az EU-ban gyártott vakcinák egy részét az unión kívülre szállítják.

Igor Matovic szlovák kormányfő súlyosnak minősítette az országában fennálló járványhelyzetet, "szinte százszázalékosnak" nevezte a vírus brit mutációjának részesedését a fertőzésekben.

A V4 küldetését Matovic a közös megoldások, álláspontok keresésében látta. "Ez nem jelenti azt, hogy a csoportnak az EU-ban minden téren a többi tagállammal azonos nézeteket kell képviselnie, valamint azt sem, hogy a csoporton belül kell azonos módon gondolkodni" - húzta alá. Elutasította egyúttal, hogy a V4 "mindig a többi uniós tagállamtól eltérő álláspontot foglaljon el".

Andrej Babis az országcsoport szerepét úgy foglalta össze: a sikeresnek mondható V4 nem politikai, hanem gazdasági tömb, mely a tagországok 65 millió lakosának érdekeit, és "egyúttal Európa érdekeit is védi".

A csúcstalálkozón délután a kormányfők közös digitális projektekről, valamint az új technológiákhoz kapcsolódóan a V4 jövőjéről is egyeztetnek.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018