eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Először beszélt egymással az amerikai és a kínai elnök

Joe Biden közben bejelentette, hogy az amerikai hadsereg új munkacsoportot hoz létre Kína-stratégiája felülvizsgálatára.

Joe Biden új amerikai elnök megválasztása óta először beszélt telefonon kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, akinek felvetette aggályait bizonyos emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban is.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden szóvá tette Kína kemény hongkongi fellépését, az emberi jogok súlyos megsértését a muszlim ujgur kisebbséggel szemben, valamint az egyre asszertívebbé váló térségbeli, például Tajvan elleni akciókat.

"Az Egyesült Államok szeretné megőrizni a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térséget" - szögezte le.

Az amerikai elnök emellett

kifogásolta Peking "kényszerítő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatait".

A felek egyeztettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, s más közös kihívásokról, a globális egészségbiztonság, a klímaváltozás, a tömegpusztító fegyverek terjedésének kérdéseiről is. Biden kiemelte: kész az együttműködésre a közös érdekek mentén, amikor az előnnyel jár az amerikaiak számára.

A telefonhívásra mindössze néhány órával azt követően került sor, hogy Biden bejelentette, a hadsereg felülvizsgálja Kína-stratégiáját.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy Biden "gyakorlatiasan, nyitott szemmel, realisztikusan" szeretne tárgyalni a jövőben a kínai vezetéssel, de a súlyos aggályok ellenére nyitva akarja tartani a kommunikációs csatornákat.

A kínai elnök rámutatott, hogy a konfrontáció katasztrófa lenne mindkét oldal számára, az együttműködés az egyetlen választás, a vitákat konstruktívan kell rendezni, ezért újra létre kellene hozni a párbeszédet és egymás megértését lehetővé tevő mechanizmusokat - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség.

Hszi emellett abbéli reményét fejezte ki Bidennek, hogy Washington körültekintően fog eljárni a kínai szuverenitást érintő kérdésekkel, egyebek között Tajvannal, Hongkonggal és Hszincsianggal kapcsolatban.

Hozzátette,

kívánatos lenne az élénkebb kommunikáció a két ország gazdasági, pénzügyi és bűnüldözési ügynökségei, illetve hadseregei között is.

Hszi Csin-ping utoljára tavaly márciusban beszélt az akkori amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Az előző esztendőben több évtizedes mélypontra romlott a két ország közötti kapcsolat minősége, számos különböző területen kiéleződött a konfliktus Washington és Peking között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×