eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) reklámja a londoni Piccadilly Circus-ön a koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején, 2021. február 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Hétfőtől vasszigor vár mindenkire, aki Nagy-Britanniába repül

Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük - jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta azt is, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A miniszter tájékoztatása szerint a külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük,

az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával.

Matt Hancock elmondta: erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.

Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.

Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá,

megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e - mondta keddi ismertetésében a brit egészségügyi miniszter.

Hozzátette: ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek.

Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Ennek az előírásnak a részleteiről Matt Hancock keddi alsóházi ismertetésében elmondta: azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen.

A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (715 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza.

A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra - mondta az egészségügyi miniszter.

Hozzátette: a tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket.

E szállodák környékén "látható lesz" a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében.

Matt Hancock elmondta: ötezer font (több mint kétmillió forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet.

Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).

A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×