eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Amerikában csak minden tizedik cég tér vissza az irodai munkavégzéshez

A felmérés szerint a cégek fele 2021 második felében sem akarja, hogy dolgozói visszatérjenek asztalaik mellé.

Azok a cégek, amelyeknél megvalósítható a távolról történő munkavégzés, nagyrészt átálltak erre a munkamenetre, és nem is terveznek változtatni azon egy ideig – derül ki a National Association for Business Economics felméréséből, melyről az NBC közöl beszámolót.

A felmérés főbb megállapításai a következők:

  • a munkáltatók 11 százaléka gondolja csak úgy, hogy lehetőség szerint vissza kellene állni a pandémia előtti időkben megszokott irodai munkaszervezésre,
  • a válaszadók 65 százaléka összes vagy legtöbb munkavállalója számára megteremtette a home office lehetőségét,
  • nagyjából felük pedig a teljes 2021-es évet ennek jegyében képzeli el.

Lehetőség sincs visszatérni

Az Egyesült Államokban jelenleg is fenyegető a vírushelyzet: sokan HR-esként sem érzik úgy, hogy joguk lenne kötelezni dolgozóikat arra, hogy ilyen viszonyok között bejárjanak munkahelyükre. Ehhez a lezárások, a zárva tartó iskolák és óvodák nyújtotta korlátozott lehetőségek is hozzátesznek.

"Sokan igyekszenek a lehető legügyesebben lavírozni a lehetőségek közt. Sokkal tovább tart ugyanis a járvány, mint azt gondoltuk volna" – fogalmazott Melissa White HR-szakértő. Ennek eredményeként a munkavállalók sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, sőt, van, akinek ez ma már kényelmesebb az irodai munkánál. Kettős ugyanakkor az állapot, ugyanis vannak bőven olyanok is, akiknek már elegük van ebből a rendszerből, és nagyon szeretnének újra munkahelyükön dolgozni.

Vegyes megoldásoké a jövő

A PwC friss felmérése is így látja a helyzetet: megállapításuk szerint cégvezetők és dolgozók egyaránt rugalmasabbak a jövő tervezésében, igaz, nagyon kevesen vannak azok, akik készen állnának arra is, hogy örökre maguk mögött hagyják az irodák világát.

A legtöbb cég ezért hibrid megoldásokat dolgoz ki,

melyben a hét néhány napján otthon, más napokon azonban irodában dolgozhatnak alkalmazottaik.

Sok világcég fel is készült arra, hogy a lehetőséget dolgozói kezébe adja: a Twitter és a Facebook akármeddig biztosítja a home office lehetőségét alkalmazottainak, míg a Google anyacége, az Alphabet szeptemberig hagyja meg az otthoni munkavégzés lehetőségét, azt követően pedig hibrid modellt alkalmaz.

Otthon lemaradhatnak

A Glassdoor nevű nemzetközi állásközvetítő cég vezető közgazdásza, Andrew Chamberlain szerint jelenleg még a járvány és a sok kísérleti megoldás közepén vagyunk, de érzése szerint a dolgozók nagy része vissza akar majd térni íróasztala mellé. Saját munkavállalói bázisuk hetven százaléka nyilatkozott úgy, hogy hibrid modellben szívesen dolgozna tovább. Sokan ugyanis a hangulatot és munkahelyi ismerőseiket is hiányolják, valamint attól félnek, lemaradnak területükön, ha sosem látják kollégáikat.

"Úgy érzik, a jelenlét hiánya a befolyásolóképesség csökkenését jelenti – nem cseveghetnek ebédjük fölött a vezérigazgatóval, ha a konyhájukban esznek.

Ez aggodalomra ad okot számukra, főként vezetői pozíciókban" – mondta Chamberlain.

Másokat teljesítményük színvonala aggaszt White szerint, ez pedig, úgy látja, arra sarkallja majd a munkáltatókat, hogy visszacsalogassák dolgozóikat az irodákba, amint ez biztonságos lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×