eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Nem fékez a járvány, drasztikus büntetésekkel készülnek Szlovéniában

A szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, és további aggodalomra ad okot, hogy nő a kórházi kezelésre szoruló betegek és az elhunytak száma.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint az adatok nem biztatók. Elmondta: nem lehet járványgócokról beszélni, a vírus az egész országban jelen van.

A kormány szerint azért nem lassul a járvány terjedése, mert

sokan nem tartják be a megelőző intézkedéseket,

ezért drasztikusabb büntetések bevezetését kezdeményezi. A kabinet törvénymódosítási javaslatot küldött a parlamentnek, amelyben 1500-tól 15 ezer euróit (540 ezer forinttól 5,4 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújtanák azokat, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak.

A kormány által kedden közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1302-vel 67 080-ra nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 59 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1156-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1299-en vannak kórházban, közülük 204-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet.

  • Minden összejövetel tilos az országban.
  • Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt.
  • Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik.
  • Leállt a közösségi közlekedés,
  • bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Szigorít Horvátország is

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2323 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 108 014-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1445-re emelkedett. Kórházban 2093 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Zágrábban hétfőtől a lakosság tömeges tesztelésébe kezdtek. Egy nap alatt 1200 gyors, antigén tesztet végeztek, és minden harmadik tesztalany lett pozitív.

Eközben Andrej Plenkovic horvát kormányfő részvételével kedden videokonferencia keretében ülésezett a nemzeti válságstáb és a megyei elöljárók. A tanácskozást követően Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a hét végéig újabb szigorításokat léptetnek életbe, amelyek karácsonyig lesznek érvényben. Részletekbe nem bocsátkozott a tárcavezető, de mint mondta,

nem lesz a tavaszihoz hasonló gazdasági leállás, és kijárási tilalmat sem rendelnek el.

Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

Néhány megyében ugyanakkor már most szigorúbb intézkedések vannak érvényben. Varasd megyében bezárták a vendéglátóhelyeket és az edzőtermeket, valamint tilosak a nyilvános összejövetelek. Eszék-Baranya megyében pedig távoktatásra álltak át a középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×