eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a nápolyi San Domenico Maggiore-templomot fertőtlenítik 2020. március 6-án. Olaszországban 148-ra emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: A tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a nápolyi San Domenico Maggiore-templomot fertőtlenítik 2020. március 6-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Több mint két hónap után kinyitnak az olasz templomok

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett tarthatnak miséket.

Május 18-tól ismét engedélyezik a misék bemutatását a hívők előtt március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) megegyezése értelmében.

A megállapodást Giuseppe Conte miniszterelnök, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke írta alá. Úgy nyilatkoztak, hogy az állam és az egyház is hozzájárult a misézés újraindításához szükséges feltételek megteremtéséhez.

Hasonló szabályrendszer szerint a többi vallási felekezet eddig nem engedélyezett szertartásai is újraindulhatnak.

Korábban feszültséget okozott, hogy a kormány nemet mondott a Cei-nek arra a tervére, hogy a templomokat már május 4-től nyissák meg. Ezt most

a papok és hívők egészségét védő intézkedések pontos meghatározása tette lehetővé.

A Famiglia Cristiana című katolikus hetilap internetes oldalán azt közölték, hogy szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt.

  • mMinden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak.
  • A templomokba lépők számának ellenőrzését, a biztonsági távolság betartását erre kijelölt templomszolgák vagy önkéntesek felügyelik.
  • Ahol lehet, a hívők be- és kilépését külön útvonalon, más és más ajtón keresztül kell biztosítani.
  • Ha túl sok a hívő, egymás után több szertartást kell tartani az egy időben részt vevők számának csökkentésére.
  • A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni.
  • A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie.
  • A szenteltvíztartót ki kell üríteni.
  • A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor.
  • Koncelebráláson minél kevesebb papnak kell részt vennie, távolságtartással.
  • A béke jeleként megszokott kézfogást a hívőknek el kell halasztaniuk, valamint perselyezés helyett az adományokat az erre kijelölt helyen kell majd hagyni
  • . A szertartások között kötelező fertőtleníteni a templomhelységeket és a szertartási tárgyakat is.
  • Az idősebbeknek továbbra is azt javasolják, hogy a miséket interneten keresztül kövessék.

A tavaszra és nyárra tervezett bérmálásokat elhalasztották. Újraindulhatnak viszont a templomi esküvők, keresztelők, gyászszertartások, hasonló óvintézkedések tiszteletben tartásával.

Újranyitja kapuit a milánói dóm is, amelyet elsőként zártak le, február 24-én, az észak-olaszországi vesztegzár elrendelésének másnapján.

A Vatikán is március 11-től vezette be az olaszországi óvintézkedéseket. A Szent Péter-bazilika újranyitása szintén május 18-tól várható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×