INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

olaszország

egyház

templom

mise

koronavírus

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a nápolyi San Domenico Maggiore-templomot fertőtlenítik 2020. március 6-án. Olaszországban 148-ra emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma.

Több mint két hónap után kinyitnak az olasz templomok

Infostart / MTI

Szigorú egészségügyi intézkedések mellett tarthatnak miséket.

Május 18-tól ismét engedélyezik a misék bemutatását a hívők előtt március 11. óta lezárt olaszországi templomokban a római kormány és a katolikus püspöki kar (Cei) megegyezése értelmében.

A megállapodást Giuseppe Conte miniszterelnök, Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke írta alá. Úgy nyilatkoztak, hogy az állam és az egyház is hozzájárult a misézés újraindításához szükséges feltételek megteremtéséhez.

Hasonló szabályrendszer szerint a többi vallási felekezet eddig nem engedélyezett szertartásai is újraindulhatnak.

Korábban feszültséget okozott, hogy a kormány nemet mondott a Cei-nek arra a tervére, hogy a templomokat már május 4-től nyissák meg. Ezt most

a papok és hívők egészségét védő intézkedések pontos meghatározása tette lehetővé.

A Famiglia Cristiana című katolikus hetilap internetes oldalán azt közölték, hogy szám szerint nem határozták meg a jelenlétet, a templomokat befogadóképességük szerint nyitják meg a hívők előtt.

 • mMinden templomba azonban egyszerre csak meghatározott számú embert engedhetnek be, biztosítva, hogy a jelenlevők között minden irányban legalább másfél méteres távolság legyen, akár ülnek, akár állnak, akár a templomban mozognak.
 • A templomokba lépők számának ellenőrzését, a biztonsági távolság betartását erre kijelölt templomszolgák vagy önkéntesek felügyelik.
 • Ahol lehet, a hívők be- és kilépését külön útvonalon, más és más ajtón keresztül kell biztosítani.
 • Ha túl sok a hívő, egymás után több szertartást kell tartani az egy időben részt vevők számának csökkentésére.
 • A templomba kizárólag szájmaszkban lehet belépni.
 • A templom bejáratánál fertőtlenítőszernek kell lennie.
 • A szenteltvíztartót ki kell üríteni.
 • A papoknak is kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű, amikor közelebb kerülnek a hívőkhöz, például áldozáskor, amikor a hívők kezébe kell helyezniük az ostyát, vagy gyóntatáskor.
 • Koncelebráláson minél kevesebb papnak kell részt vennie, távolságtartással.
 • A béke jeleként megszokott kézfogást a hívőknek el kell halasztaniuk, valamint perselyezés helyett az adományokat az erre kijelölt helyen kell majd hagyni
 • . A szertartások között kötelező fertőtleníteni a templomhelységeket és a szertartási tárgyakat is.
 • Az idősebbeknek továbbra is azt javasolják, hogy a miséket interneten keresztül kövessék.

A tavaszra és nyárra tervezett bérmálásokat elhalasztották. Újraindulhatnak viszont a templomi esküvők, keresztelők, gyászszertartások, hasonló óvintézkedések tiszteletben tartásával.

Újranyitja kapuit a milánói dóm is, amelyet elsőként zártak le, február 24-én, az észak-olaszországi vesztegzár elrendelésének másnapján.

A Vatikán is március 11-től vezette be az olaszországi óvintézkedéseket. A Szent Péter-bazilika újranyitása szintén május 18-tól várható.

Nyitókép: A tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a nápolyi San Domenico Maggiore-templomot fertőtlenítik 2020. március 6-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018