eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem mindenhol enyhítenek a franciák

Franciaországban ismét kétszáz alá csökkent a koronavírus-járvány napi halálozása: az elmúlt 24 órában 178-an vesztették életüket a Covid-19 fertőzés következtében az előző napi 284-hez képest, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók számának napi csökkenése pedig a hét eleje óta három számjegyű.

A francia egészségügyi minisztérium csütörtök esti összesítése szerint a járvány eddig 25 987 emberéletet követelt, kórházban 16 386-an, idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben 9601-en haltak meg.

Kórházban csütörtök este 23 208 fertőzöttet ápoltak, ez 775-tel kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 186-tal kevesebben fekszenek, mint 24 órával ezelőtt, számuk 2961.

A lélegeztetőgépre szorulók csaknem felét párizsi kórházakban látják el, ezért Edouard Philippe miniszterelnök - jóllehet megerősítette, hogy az egész országban megkezdődik hétfőn a március 17-én kihirdetett szigorú kijárási korlátozások fokozatos feloldása - jelezte, hogy a fővárosi régióban és az ország további három régiójában (Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső területeken) június 2-ig még biztosan nem térhet vissza az élet a régi kerékvágásba. Ez a francia lakosság mintegy negyven százalékát érinti.

A franciák hétfőtől igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még.

Országszerte a kormány rendelkezik a továbbra is érvényben maradó tiltásokról, de azok alól a járvány által kevésbé sújtott, zölddel megjelölt megyékben a helyi önkormányzati és közigazgatási vezetők elrendelhetnek felmentéseket, például a tengerpartok, a tavak és az erdők megnyitását illetően.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál. Újranyithat 77 ezer fodrász-, 33 ezer ruházati üzlet, 15 ezer virágbolt és 3300 könyvesbolt. Az iskolák is fokozatosan megnyitnak, de nem lesz kötelező bejárni, a részleges vagy teljes kényszerszabadságon maradók juttatásainak fedezését május végéig még átvállalja az állam a munkahelyek megőrzése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×