INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

migráció

koronavírus

határzár

A vöröskereszt által osztott élelemért állnak sorban migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. november 14-én. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja szerint humanitárius válság van az Bosznia-Hercegovinában, különösen a Bihac közelében található menekülttáborban.

Fegyveresek és embercsempészek is kihasználják a mostani helyzetet

Infostart / MTI

Hamarosan jelentősen nőhet a migrációs nyomás a koronavírus miatt lezárt határokon - figyelmeztetett António Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója.

Vitorino óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy túl hosszú időre berekesszék a legális migráció különféle formáit. Az igazgató szerint ebben az esetben jelentősen nőne a nyomás az illegális migrációs útvonalakon, amit az embercsempészek kihasználnának.

A koronavírus-járvány miatt világszerte migránsok ezrei kerültek nehéz helyzetbe. Egyes határrégiókban - például az afrikai Száhel övezetben - már észrevehetők a nyugtalanság jelei - mutatott rá Vitorino. Afrikai fegyveres csoportok a migránsok kétségbeesését kihasználva próbálnak katonákat toborozni közöttük - tette hozzá.

Líbiában, ahonnan sokan próbálnak eljutni Európába a Földközi-tengeren keresztül, drámai a helyzet.

A koronavírus előtt az IOM által ellátott hatezer migráns háromnegyede eltűnt, és nem tudni, hol lehetnek. A Földközi-tengeren továbbra is aktívak a csempészek, miközben a járvány miatt kevesebb a mentési kapacitás. Vitorino azt kérte a kormányoktól, hogy ne tagadják meg a partraszállást a migránsoktól egészségügyi aggályokra hivatkozva.

Az igazgató egyúttal hangsúlyozta: a gazdag országok populista politikusai a migránsok elleni hangulatkeltésre használják a járványt. Teszik ezt annak ellenére, hogy sok országban az egészségügyi ellátás működése elképzelhetetlen lenne migrációs hátterű dolgozók nélkül - mutatott rá.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője aláhúzta: a szegénység ösztönzi a migrációt. Lowcock szerint az elvándorlást úgy lehet csökkenteni, ha segítik a stabilitás megteremtését azokban a országokban, ahonnan különösen sokan kelnek útra.

Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018