eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: csak semmi lazaság

Rendkívüli visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartottak Prágában, a téma a koronavírus-járvány mellett a migráció és az uniós költségvetés volt.

Varsói kezdeményezésre ült össze Prágában a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnök, hogy megvitassa a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

A találkozó után Orbán Viktor kormányfő elmondta: az egzotikus országokból a közép-európai valóságba is bekerült a vírus.

"Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de nincs illúzió, hogy ki lehet maradni ebből, nekünk is szembe kell néznünk a tényleges fertőzés veszélyével” - emelte ki.

Bejelentette: a találkozón megállapodtak abban, hogy összehangolják a kormányok tevékenységét a védekezésben. Kifejtette:

két veszély van, népegészégügyi és gazdasági, de ezúttal az elsővel foglalkoztak.

“Az államaink nemcsak a jóban, hanem a rosszban, amikor baj van, akkor is együtt tudnak működni” - közölte.

Orbán Viktor ismertette az eddigi magyar lépéseket kollégáival. Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük - ismertette.

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok.

“Most azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság, azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e”

- mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a többi V4-es országban is fegyelmezetten léptek fel a járvánnyal szemben.

Andrej Babis cseh kormányfő elmondta, hogy kölcsönös segítségnyújtásban állapodtak meg, vagyis ha valamelyik országban rendkívüli helyzet alakul ki, akkor szorosan koordinálják a tevékenységeket, és szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében. Emellett együttműködnek az esetleges korlátozások bevezetésében is.

“Nincs ok pánikra, de körültekintően kell lenni”

- hangsúlyozta, és hozzátette: mindent megtesznek, hogy mérsékeljék a kockázatot.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a V4-ek egészségügyi miniszterei pénteken találkoznak a koronavírus-járvány ügyében.

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök kijelentette: bár Szlovákiában még nem jelent meg a koronavírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

Migráció

A kormányfők egybehangzóan hangsúlyozták a külső schengeni határok védelmének szükségességét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő megismételte, hogy készek továbbra is minden segítséget megadni a határvédelemhez a migrációs nyomás alá kerülő országoknak.

A migrációs helyzetet súlyosnak nevezte Andrej Babis, és jelezte, mindent meg kell tenni, hogy ne ismétlődjenek meg a 2015-ös események – tette hozzá.

"Nagyra értékeljük Görögország igyekezetét a külső határok védelmében. Készek vagyunk segítséget nyújtani, ebben egyetértés van köztük" - jelentette ki Babis.

Peter Pellegrini azt is elmondta, hogy Szlovákia álláspontja változatlan a kvótaügyben.

"Szolidárisak vagyunk, de továbbra is kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy mi akarjuk meghatározni, ki települhet le országunkban" - szögezte le.

Végső mentsvár

Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont, de ha nem folytatják keményen, nagy baj lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4-es kormányfői csúcstalálkozón.

Magyarországon 2015-ben építettük meg a kerítést és "hirdettük meg azt a muszlimbevándorlás-ellenes politikát", amelyet azóta az egész európai közösség ismer és amelyet "sikeresnek is tartok" - jelentette ki a kormányfő.

"Akkor még más szelek fújdogáltak Európában, bennünket magyarokat is inzultáltak éppen eléggé azért, mert megvédtük a határainkat" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint "két dolgot nem csinálunk, nem panaszkodunk és nem magyarázkodunk". "Tesszük a dolgunkat, és abban hiszünk, hogy a munkánk az majd beszél helyettünk is" - közölte. Hozzátette: ez igaz a migrációra is.

Orbán Viktor hangoztatta: azt tanácsolja mindenkinek, hogy tegyék azt, amit Magyarország már 2015-ben tett. Kiemelte: még ha sikeres is lesz Görögország kísérlete a migránsok feltartóztatására, nem szabad elfeledkezni arról a 130 ezer emberről, aki már északra van a görög határtól, és be akar jutni Európába.

Miután Görögország őket már átengedte, a Görögország utáni határokon kell megállítani őket. Ezért nem szabad elfeledkezni a Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről, mert meg kell próbálni minél délebbre megállítani ezt a tömeget - mondta Orbán Viktor.

Ha ez nem sikerül, akkor, mint 2015-ben, "végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok", a szerb-magyar határon meg fogjuk őket állítani

- tette hozzá.

Az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatban a négy visegrádi ország megerősítette eddigi álláspontját, miszerint nem tudják elfogadni a kohéziós alapok, a támogatások mértékének csökkentését.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×