INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

koronavírus

járvány

fertőzött

Tanuló anyjának testhőmérsékletét ellenőrzik a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként egy általános iskolában, a Fülöp-szigeteki Quezon nagyvárosban 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó új vírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.

Újabb három országban találtak koronavírusos beteget – itt a teljes lista!

Infostart

A Kínából indult koronavírus-járvány már eljutott három másik kontinensre: Amerikában, Ausztráliában és Európában is találtak beteget. Egyelőre Kínán kívül még nincs halálos áldozata a gyorsan terjedő kórnak, de Finnországban, Indiában és a Fülöp-szigeteken is megjelent a betegség.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el a kórban, a fertőzött betegek száma 7711, közülük 1239 állapota válságos. A CNN szerint Kínán kívül már több mint száz beteget regisztráltak a betegség decemberi kitörése óta.

Ausztrália (legalább 7 eset): legalább heten fertőződtek már meg a vírussal, legutóbb egy 44 éves kínai férfinél mutatták ki, aki Vuhanból érkezett Queenslandbe. A Kínából evakuált mintegy hatszáz ausztrál állampolgárt Karácsony szigetére viszik karanténba, emiatt sokan felháborodtak, és inkább Vuhanban maradnának.

Dél-Korea (4): legutübb egy 55 éves dél-koreai férfi került kórházba, aki előtte Vuhanban járt. A kínai városban ragadt mintegy 700 dél-koreai között is lehet még jó néhány fertőzött ember, őket alapos vizsgálatnak vetik majd alá.

Egyesült Államok (5): Kaliforniában két, Washingtonban, Arizonában és Illinoisban egy-egy beteget regisztráltak.

Egyesült Arab Emírségek (4): egy Vuhanból érkező kínai család betegedett meg.

Finnország (1): egy 32 éves vuhani nő lett beteg, aki még január 23-án érkezett Lappföldre, és vasárnapra lázasodott be, majd kedden légzőszervi panaszokkal ment kórházba.

Franciaország (5): itt bukkant fel elsőként Európában a vírus, Párizsban és Bordeaux-ban is kezelnek betegeket. Az ötödik fertőzött annak az idős kínai turistának a lánya, akinél előző nap diagnosztizálták a vírust Párizsban. A nő jól van, de nyolcvan éves apját intenzív osztályon kezelik. Rajta kívül még egy fertőzött van intenzív osztályon a többi három beteg közül, akiknél múlt pénteken mutatták ki a megbetegedést.

Fülöp-szigetek (1): egy 38 éves kínai turista lett beteg, aki Vuhanból érkezett Hongkongon keresztül. Még szombaton jelentkezett egy kórházban, de a teszteredménye csak mostanra készült el.

Hongkong (10): egyelőre tíz esetet jelentettek, mindegyik beteg előtte Vuhanban járt. A városállam határait egy időre lezárták, hogy így akadályozzák meg a járvány elterjedését. A hivatalokat erre a hétre bezárták, az iskolák február 17-ig nem nyitnak ki.

India (1): csütörtök jelentették be, hogy egy a vuhani egyetemen tanuló indiai diák került kórházba Keralában.

Japán (11): legalább három evakuált japán állampolgárnál azonosították a fertőzést, de csak egyiküknek volt láza. Két olyan beteg is van, aki sosem járt Vuhanban, az egyik egy 60 éves buszsofőr, aki a betegsége előtt egy vuhani turistacsoportot fuvarozott.

Kambodzsa (1): egy 60 éves férfi betegedett meg, aki három családtagjával érkezett Vuhanból. Utóbbiak vírusmentesek, de a férfi is csak gyenge tüneteket mutatott.

Kanada (2): egy kanadai házaspár betegedett meg, mindketten Vuhanban jártak előtte.

Makaó (7): a félautonóm enklávéban a hét eset miatt szigorú korlátozásokat vezettek be, de a szerencsejáték-fellegvárban így is drasztikusan visszaesett az idegenforgalom.

Malajzia (7): mindegyik beteg kínai állampolgár, köztük egy 4 éves gyerek.

Németország (4): mind a négy esetet Bajorországban regisztrálták, ugyanazon a munkahelyen dolgozók betegedtek meg. Az első egy férfi volt, aki nem járt ugyan Kínában, de találkozott egy Kínából érkező munkatársával, akinél később szintén azonosították a kórt.

Nepál (1): egy Vuhanban tanuló 31 éves PhD-hallgató hazautazott Katmanduba, ott került kórházba, de azóta már ki is engedték.

Srí Lanka (1): a helyi kórházak további betegek fogadására készülnek fel.

Szingapúr (10): három Vuhanból érkezett kínai turistával emelkedett tízre a fertőzéses megbetegedettek száma.

Tajvan (8): a nyolc beteg közül a legutóbbi egy ötven év körüli férfi, akinek a családtagjai már korábban megfertőződtek.

Thaiföld (14): a legtöbb fertőzött itt van Kínán kívül, a hat legújabb betegből öt egy Hupej tartományból érkező család tagja.

Vietnam (2): egy apa és fia kapta el a fertőzést.

A betegség terjedését erre a térképre kattintva lehet követni:

Nyitókép: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018