eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szanyi Tibor a kilépés után: politikai űrt látok a baloldalon

Szanyi Tibor kilépett az MSZP-ből, új politikai vizekre evez. Nem zár ki egy pártalapítást sem. Motivációiról beszélt az InfoRádióban.

Volt már az MSZP elnökjelöltje, és európai parlamenti képviselője is, most azonban döntött és otthagyja a pártot. A politizálással nem hagy fel. "Ha egyszer valaki politikára adta a fejét, akkor az nem nagyon tudja abbahagyni - ez körülbelül olyan, mint a rágógumi és a sós mogyoró" - mondta Szanyi Tibor.

A tréfát félretéve kifejtette: hatalmas űrt vél felfedezni a politikai baloldalon, és úgy látja, hogy a baloldali mozgalmaknak, embereknek, választópolgároknak nincs igazi politikai érdekképviselete.

"Ennek megszervezését egy baloldaliságra tartósan nem hajlandó párt tagjaként nem tudom megtenni" .

A Magyar Szocialista Pártot nem tartja eléggé baloldalinak. "Ez egy hullámzó dolog, mert az MSZP életében is voltak időszakok, amikor többé, és voltak, amikor kevésbé volt baloldali, sőt voltak olyan időszakok, amikor egészen neoliberális irányokat vett. Összességében azt mondom, hogy 15 év, 2006 ősze óta folyamatos választási kudarcok, folyamatos zuhanás, sorvadás után úgy érzem, mindent megtettem, hogy balra fordítsam a pártot, de erre szóban volt csak hajlandóság".

Úgy érzi, az Európai Parlamentben eredményesebben képviselte a baloldaliságot. "Akár személyes sikeremnek is tekinthető, hogy a »szociális jogok elé semmilyen gazdasági érdek nem ugorhat« tételmondat benne van az Európai Szociális Chartában. Ez önmagában is fémjelzi, hogy nem volt értelmetlen a tevékenységem".

Az MSZP-ből való kilépés után más pártba nem lép be, mert nincs hova.

"Sok baloldali műhely van ma Magyarországon, ezek olvasottsága, hallgatottsága, ismertsége szépen emelkedik, érződik egy baloldali reneszánsz. Ezeket közös platformra hozni szép feladat, ezen szeretnék dolgozni"

- mondta jövőbeli tevékenységéről Szanyi Tibor.

Ha 2022-ig vagy 2021-ig születik egy új, igazi, szervezett, baloldali erő Magyarországon, akár pártformátumban is - mondta a magát most baloldali harcost definiáló politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×