eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik az alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő eljárásról (impeachment) a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház kertjében 2019. november 20-án. Demokrata párti vezető politikusok szerint Trump visszaélt a hatalmával, amikor szerintük többször is nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy működjön együtt az ügyvédjével, Rudy Giulianival és William Barr igazságügyi miniszterrel Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai üzleti ügyeinek feltárásában.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Döntöttek: felelősségre vonják Donald Trumpot

Az amerikai képviselőház megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

Az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható legyen az első vádpontban, a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban magszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén.

A törvényhozók párthovatartozás szerint voksoltak, egyetlen demokrata párti képviselő, a hawaii Tulsi Gabbard szavazott együtt a republikánusokkal.

Trump állítja, semmi rosszat nem tett

Donald Trump amerikai elnök meggyőződése szerint a szenátus helyreállítja a törvényes rendet, és tisztázza őt az ellene felhozott vádak alól - hangsúlyozta a Fehér Ház közleményében.

A szenátusi tárgyalást a képviselőházi voksolás után az impeachment keretében tartják majd várhatóan január elején.

A képviselőházi szavazást a Fehér Ház "az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának" minősítette. A közleményben Stephanie Grisham szóvivő kiemelte: "a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit".

A jövő évi választásokon "szavazással küldjék a pokolba" Nancy Pelosi házelnököt - szólította fel támogatóit Donald Trump egy michigani kisvárosban tartott választási nagygyűlésen. Az elnök szerint a szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok "mély gyűlölettel és megvetéssel" viseltetnek a szavazók iránt.

Trump megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachment lefolytatását. Hozzáfűzte: az ország "jobban áll", mint valaha, s ő semmi rosszat nem tett.

Szomorú, de nagyszerű

Az Egyesült Államok számára nagyon szomorúnak, de az alkotmányosság szempontjából nagyszerűnek nevezte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azt, hogy a képviselőház megszavazta a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását.

A házelnök az impeachmentet előkészítő két képviselőházi bizottság vezetőivel, a hírszerzési bizottságot irányító Adam Schiff-fel és az igazságügyi bizottság elnökével, Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Adam Schiff úgy fogalmazott: "most az a kérdés, hogy (Mitch) McConnell szenátor (a szenátus republikánus frakciójának vezetője) lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban".

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×