eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Valletta, 2017. október 16.Archív kép Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíróról, akit az autójába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án a Mostában lévő otthonának közelében maggyilkoltak. Az 53 éves Caruana Galizia tárta fel többek között a hazája és az úgynevezett panamai offshore-botrány közötti összefüggéseket. (MTI/EPA/The Malta Independent)
Nyitókép: MTI/EPA/The Malta Independent

Egyre inkább ráül a politikai elitre a máltai újságírógyilkosság ügye

A héten a turisztikai miniszter mellett lemondott a kabinetfőnök, egy, a gyilkossággal gyanúsított üzletember azt állította, az utóbbi ötlete volt a számos, politikusokat is érintő korrupciós ügyeket felderítő nő megölése. A gazdasági miniszter felfüggesztette kormányzati tevékenységét.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze csütörtök este annak nyomán, hogy a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben kirobbant botrány egyre erősebb hullámokat ver a máltai politikai elit körül.

A kormányülést követő, péntekre virradóra tartott sajtótájékoztatóján Muscat bejelentette, hogy elutasítja az ügyben gyanúsított Yorgen Fenech máltai üzletember kegyelmi kérelmét. Fenech azt állította, hogy Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása Keith Schembri ötlete volt, aki hétfőn mondott le kabinetfőnöki tisztségéről.

Muscat hangsúlyozta: alaptalan a kegyelmi kérelem, az elutasító döntést pedig az országos rendőrfőnökkel és a főügyésszel egyetértésben hozták meg.

"Nagyon komoly a helyzet"

- jelentette ki Chris Fearne kormányfő-helyettes még amikor útban volt a tanácskozásra a The Times of Malta című helyi hírlapnak nyilatkozva. Fearne akkor nem közölt egyéb részletet.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

Az üggyel összefüggésben a héten lemondott Keith Schembri, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Konrad Mizzi turisztikai miniszter, Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Schembrit kihallgatta, majd őrizetbe vette még kedden a rendőrség, de csütörtök délután már vádemelés nélkül szabadlábra helyezték.

Az újságírógyilkosság ügyében új fordulatot hozott Yorgen Fenech máltai üzletember korábbi őrizetbe vétele.

Fenechet egy összekötő "dobta fel" a kegyelemért cserébe. Rendőrségi források szerint a gyanúsított, Melvin Theuma - aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett - lényeges információkkal látta el a nyomozókat. A The Times of Malta úgy tudja, a taxisofőr azt vallotta a rendőrségen, hogy közvetítőként szolgált Fenech és Galizia feltételezett gyilkosai között. A lap szerint Theuma azt állította, hogy 150 ezer eurót vett át Fenechtől, s a pénzt az elkövetéssel vádolt három férfinak adta át.

Fenech csütörtökön elnöki kegyelemért folyamodott. A Reuters hírügynökség tudomása szerint ügyvédeinél George Vella máltai elnöknek szóló hivatalos levelet helyezett letétbe, amiben azt állította, hogy bizonyítékai vannak Shembri, Mizzi, Cardona, illetve mások ellen is a kormányfő környezetéből. A jogászok ugyanakkor rávilágítottak, hogy a máltai jog értelmében a kegyelmet a kormány javaslatára ítéli meg az államfő. "A javaslatot nem a miniszterelnöknek, vagy a kabinetje egyik tagjának kellene előterjesztenie, mivel az ügy a kormányfőhöz közel álló személyekkel van összefüggésben" - hangsúlyozták.

A máltai sajtó már előzetesen azt firtatta, hogy a csütörtök esti rendkívüli kabinetülés központi témája Fenech kegyelmi kérelme lesz.

Az Európai Parlament azonnali látogatás keretében újabb vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön a jogállamiság máltai helyzetének feltérképezése céljából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×