eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Valletta, 2017. október 16.Archív kép Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíróról, akit az autójába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án a Mostában lévő otthonának közelében maggyilkoltak. Az 53 éves Caruana Galizia tárta fel többek között a hazája és az úgynevezett panamai offshore-botrány közötti összefüggéseket. (MTI/EPA/The Malta Independent)
Nyitókép: MTI/EPA/The Malta Independent

Újabb lemondás a máltai újságíró-gyilkosság miatt

Benyújtotta lemondását pénteken Vallettában Lawrence Cutajar máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben elkövetett meggyilkolásának felderítését - jelentett be az új kormányfő.

Cutajar, akinek az alkalmasságát vonták kétségbe, lemondó levelében közölte: azért vonul vissza, hogy a szükséges rendőrségi reformokat meg lehessen valósítani - jelentette ki Robert Abela miniszterelnök.

Robert Abela hétfőn lépett Joseph Muscat helyébe a kormány élén, aki azért mondott le, mert megvádolták azzal, hogy fedezte a környezetét a korrupciós ügyekben vizsgálódó újságíró meggyilkolását követő nyomozásban, és nyomást gyakorolt a rendőrségre is.

A 2016-ban kinevezett Cutajar az egyike volt azoknak, akinek a lemondását a máltai civil mozgalmak követelték, miután a gépkocsijába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án meggyilkolták Daphne Caruana Galiziát. A civil aktivisták nemcsak a nyomozás akadályozásával, hanem azzal is vádolták, hogy életében nem tett eleget az újságíró védelmére.

A szemére vetették egyebek mellett, hogy 2018-ban nem folytattak nyomozást a máltai Pilatus Bank csődjének ügyében, pedig a bank elnökét, az iráni Ali Szadr Haseminedzsádot az Egyesült Államokban pénzmosás miatt őrizetbe vették, és korrupciós ügyeiről az újságírónő is beszámolt blogjában.

Cutajar felügyelő éppen nyulat ebédelt egy étteremben, amikor a Pilatus elnöke egy televízió által készített felvétel szerint két bőrönddel a kezében a hátsó kijáraton át elhagyta a bankot.

Jelenleg három ember ellen folyik per Vallettában, akik tevékenyen részt vettek az emberölésben. Jorge Fenech üzletember ellen bűnrészesség miatt folyik eljárás. A novemberben menekülési kísérlet közben őrizetbe vett Fenech letartóztatása után lemondott Konrad Mizzi, a kormány idegenforgalmi minisztere, valamint Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke, akit Fenech a gyilkosság tényleges megrendelőjének nevezett.

A számos nemzetközi korrupciós ügyet felvető, hírhedt Panama Papírok máltai iratait tanulmányozva Daphne Caruana Galizia nyilvánosságra hozta, hogy egy dubaji cég 2 millió eurót fizetett ki Schembrinek és Mizzinek meg nem nevezett szolgálatokért.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×