INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

málta

újságíró-gyilkosság

lemondás

rendőrfőnök

Valletta, 2017. október 16.Archív kép Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíróról, akit az autójába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án a Mostában lévő otthonának közelében maggyilkoltak. Az 53 éves Caruana Galizia tárta fel többek között a hazája és az úgynevezett panamai offshore-botrány közötti összefüggéseket. (MTI/EPA/The Malta Independent)

Újabb lemondás a máltai újságíró-gyilkosság miatt

Infostart / MTI

Benyújtotta lemondását pénteken Vallettában Lawrence Cutajar máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben elkövetett meggyilkolásának felderítését - jelentett be az új kormányfő.

Cutajar, akinek az alkalmasságát vonták kétségbe, lemondó levelében közölte: azért vonul vissza, hogy a szükséges rendőrségi reformokat meg lehessen valósítani - jelentette ki Robert Abela miniszterelnök.

Robert Abela hétfőn lépett Joseph Muscat helyébe a kormány élén, aki azért mondott le, mert megvádolták azzal, hogy fedezte a környezetét a korrupciós ügyekben vizsgálódó újságíró meggyilkolását követő nyomozásban, és nyomást gyakorolt a rendőrségre is.

A 2016-ban kinevezett Cutajar az egyike volt azoknak, akinek a lemondását a máltai civil mozgalmak követelték, miután a gépkocsijába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án meggyilkolták Daphne Caruana Galiziát. A civil aktivisták nemcsak a nyomozás akadályozásával, hanem azzal is vádolták, hogy életében nem tett eleget az újságíró védelmére.

A szemére vetették egyebek mellett, hogy 2018-ban nem folytattak nyomozást a máltai Pilatus Bank csődjének ügyében, pedig a bank elnökét, az iráni Ali Szadr Haseminedzsádot az Egyesült Államokban pénzmosás miatt őrizetbe vették, és korrupciós ügyeiről az újságírónő is beszámolt blogjában.

Cutajar felügyelő éppen nyulat ebédelt egy étteremben, amikor a Pilatus elnöke egy televízió által készített felvétel szerint két bőrönddel a kezében a hátsó kijáraton át elhagyta a bankot.

Jelenleg három ember ellen folyik per Vallettában, akik tevékenyen részt vettek az emberölésben. Jorge Fenech üzletember ellen bűnrészesség miatt folyik eljárás. A novemberben menekülési kísérlet közben őrizetbe vett Fenech letartóztatása után lemondott Konrad Mizzi, a kormány idegenforgalmi minisztere, valamint Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke, akit Fenech a gyilkosság tényleges megrendelőjének nevezett.

A számos nemzetközi korrupciós ügyet felvető, hírhedt Panama Papírok máltai iratait tanulmányozva Daphne Caruana Galizia nyilvánosságra hozta, hogy egy dubaji cég 2 millió eurót fizetett ki Schembrinek és Mizzinek meg nem nevezett szolgálatokért.

Nyitókép: MTI/EPA/The Malta Independent
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018