eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ferenc pápa pünkösdi vigíliát tart a vatikáni Szent Péter téren 2019. június 8-án. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott mozgóünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Ferenc pápa: gyarmatosítás helyett evangelizációra van szükség

A pusztító nyereségvágy és anyagi érdek áldozatainak nevezte a világ eltűnésre ítélt népeit, kultúráit és térségeit Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vasárnap bemutatott misén, amellyel megnyitotta az Amazonas térségének szentelt vatikáni püspöki tanácskozást.

Ferenc pápa homíliájában az isteni szeretet életet adó tüzéről beszélt. Szembeállította azokkal a lángokkal, amelyek az emberek világában mindent elpusztítanak és tönkretesznek, "népeket és kultúrákat falnak fel".

Az argentin pápa megjegyezte, a történelem során az evangelizációt túl sokszor helyettesítette már a gyarmatosítás. A katolikus egyházfő úgy vélekedett, korunkban is a hatalomvágy és pénzéhség "új gyarmatosítással" fenyeget. "A minden mást tönkretevő érdekek gyújtotta tűz (..) pusztított az Amazonas térségében" - utalt Ferenc pápa a brazíliai erdőtüzekre. Hozzátette,

ugyanez a pusztítás megy végbe, amikor egyesek kizárólag egyéni vagy az őket képviselő szűk csoport céljai megvalósítására törekednek, "felégetve a diverzitást, hogy mindenki és minden egyforma legyen".

A Szent Péter bazilikában pontifikált misén az Amazonas térségében élő etnikai csoportok és törzsek is képviseltették magukat, köztük indios bennszülöttek színes tolldíszes fejfedővel.

Az ünnepélyes szertartás nyitotta meg a Vatikánban október 27-ig tartó rendkívüli szinódust. A püspöki tanácskozás a pápa által kijelölt témát vitatja meg és záródokumentummal iránymutatásokat dolgoz ki.

Az Amazonas-térség szinódusa az Új utak az egyház és az integrált ökológia számára címet kapta: az esemény egyházi és környezetpolitikai szempontból is aktuálisnak számít, annál is inkább, mivel a latin-amerikai területről a Vatikánba érkezett több mint kétszáz püspök kilenc országot, mintegy 34 millió lakost és 390 különböző nemzetiséget képvisel.

A szinóduson szó lesz a Ferenc pápa szóhasználata szerint a "világ peremén" található közösségekről, a migrációról, a természeti kincsek kizsákmányolásáról és ezek társadalmi hatásairól. Az Amazonas térségének problémái nem korlátozódnak a világ szűk részére, hanem egész Földünket érintik - kommentálta az olasz katolikus sajtó a szinódus megnyitását.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×