eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
2019. április 8-án közreadott kép lerombolt épületekről Rakka északi nagyvárosban március 31-én, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban dúló harcok idején. Idlíbben 2019 elején robbant ki újra a tűzharc a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő Hajat Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista szövetség vezette lázadók között. Damaszkusz célja, hogy újból a fennhatósága alá vonja a polgárháború szabdalta ország teljes területét.
Nyitókép: MTI/EPA/Ahmed Mardnli

A szíriai hadsereg felmondja a tűzszünetet

A múlt héten megkötött tűzszünet felmondását jelentette be a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) hétfői közleményben, megerősítve, hogy újrakezdi hadműveleteit az északnyugati Idlíb tartományban.

"A tűzszünetet feltételekhez kötöttük, ezek azonban nem teljesültek" - áll a közleményben.

A SANA szíriai hírügynökség korábban azt közölte, hogy a szíriai katonai parancsnokság azzal a feltétellel egyezett bele a tűzszünetbe, hogy Törökország teljesíti az idlíbi demilitarizált övezettel kapcsolatos megállapodásban rögzített kötelezettségeit. A megállapodás úgy szólt, hogy "a terroristák bandái 20 kilométerre visszavonulnak a feszültségmentesítési övezet határaitól, és kivonják onnan nehéz és közepes fegyverzetüket is" - közölte a múlt héten a hírügynökség a hadsereg egyik forrására hivatkozva.

A kormányerők és az Idlíbben tevékenykedő fegyveres ellenzéki csoportok csütörtökön állapodtak meg a tűzszünetben. A Reuters hírügynökség emlékeztet arra is, hogy bár a tűzszünet életbe lépése óta a térségben nem volt légi támadás, ágyúzásokat továbbra is jelentettek mindkét oldalról.

Az SAA orosz segítséggel áprilisban indított offenzívát az északnyugati Idlíb tartomány és a mellette fekvő Hama ellen. E tartományok jelenleg nagyrészt a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezet, illetve kisebb mértékben néhány Törökország által támogatott milícia ellenőrzése alatt állnak.

Damaszkusz nem titkolt célja az offenzívával az ország újraegyesítése Bassár el-Aszad elnök vezetése alatt.

Az ENSZ adatai szerint az elmúlt három hónap során a kormányerők északnyugat-szíriai hadműveleteiben legalább 400 civil vesztette életét, és csaknem 440 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×