eur:
392.37
usd:
361.59
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Ferenc pápát (k) fogadja Klaus Iohannis román államfő (j) és felesége Carmen Iohannis (b) a Henri Coandă nemzetközi repülőtéren 2019. május 31-én. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatáson vesz részt Romániában.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Bukarestbe érve Daciába ült Ferenc pápa

A puritánságáról is ismert katolikus egyházfő megkezdte háromnapos romániai látogatását.

Megkezdődött Ferenc pápa háromnapos romániai látogatása Klaus Iohannis államfő, a katolikus és az ortodox közösség meghívására, romániai idő szerint délelőtt 11-kor landolt a pápai gép Bukarestben. Az elnöki és püspöki kari fogadás után egy kék Dacia Logan kocsin vitték Ferenc pápát az elnöki palotába.

A pénteki program

Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökomenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi.

Bukarest, 2019. május 31.
Ferenc pápát (k) fogadja Klaus Iohannis román államfő (j) és felesége Carmen Iohannis a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2019. május 31-én. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatáson vesz részt Romániában.
MTI/AP/Andrew Medichini
Ferenc pápát (k) fogadta Klaus Iohannis román államfő (j) és felesége Carmen Iohannis a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában. MTI/AP/Andrew Medichini

Délután a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét.

A látogatás időzítése kapcsán a szentszéki szóvivő a vizitáció nemzetközi politikai súlyára mutatott rá, mivel az egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után látogat az EU soros elnöki tisztét ellátó Romániába.

A "Járjunk együtt!" mottójú pásztori úton Ferenc pápa egyházmegyéjükben keresi fel a katolikus közösségeket.

A pápalátogatás nagy körültekintéssel kialakított programja a korlátok lebontását és a megosztottság felszámolását szolgálja,

ugyanis Románia lakosságának több mint 86 százaléka ortodox vallású. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson 871 ezren vallották magukat római katolikusnak, a hívek többsége magyar. Éppen ezért a román közvélemény nem fordít különösebb figyelmet erre az eseményre - nyilatkozta az InfoRádióban a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője, Pászkán Zsolt.

"Nem látható különösebb érdeklődés iránta, akár ortodox papok részéről is számos tévhit hangzott el, például hogy a magyar politika rátelepedett a rendezvényre, ami természetesen nincs így, a politikusok magánemberként vesznek részt."

Csíksomlyón szombaton több mint 110 ezer zarándokra számítanak.

Az utolsó simításokat végzik az előkészületek során, a zarándokfüzeteket is széthordták már, a nyeregben a különböző szektorokban hozzájuk lehet majd jutni.

Ha valaki lekéste volna a regisztrációt, azt is várják, külön szektorokat tartanak fenn az előre nem jelentkezetteknek.

Az eseményeket a magyar közmédia (tévé: Duna) élőben közvetíti Csíksomlyóról, szombat délelőtt 9 óra 35-től.

Szombat délután a pápa Jászvásáron (Jasi) fiatalokkal és családokkal találkozik.

A pápa vasárnap pedig az erdélyi Balázsfalván szentmise keretében avat boldoggá hét román görög-katolikus püspököt.

Legutóbb - és első alkalommal II. János Pál személyében - 20 éve járt pápa Romániában, de Erdélyben most először jár katolikus egyházfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×