eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla
Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (k) beszél támogatóihoz a párt madridi székháza előtt, miután a szavazatok 28,7 százalékát megszerezve győzött az előrehozott parlamenti választásokon 2019. április 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/JuanJo Martin

Nagy Sándor Gyula: a magyar politikára is hatással lehet a spanyol közéleti válság

Főleg helyi és önkormányzati ügyekről fog szólni a spanyol európai parlamenti választási kampány – véli Nagy Sándor Gyula. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese Spanyolország kormányfőválasztásáról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A mostani előrehozott választáson mért 75 százalékos részvételnél nagyobb mértékben aligha lehet megmozgatni a spanyol embereket – mondta az Arénában Nagy Sándor Gyula. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese hozzátette: május 26-án, az európai parlamenti választáson jelentősen csökkenni fog a részvételi arány, és ez több irányban is elmozdíthatja a szavazás eredményét. Szerinte inkább helyi ügyekről fog szólni az EP-választás.

A szakértő úgy látja: Spanyolországban a 2008-as válság a baloldali megosztottsághoz járult hozzá, míg a spanyol Néppárt korrupciós botrányai a jobboldal megosztottsághoz vezettek.

Utóbbi az Európai Parlament néppárti frakciójában a Fidesz jelentős szövetségese és támogatója volt

– jegyezte meg Nagy Sándor Gyula, hozzátéve: mivel támogatóik száma jelentősen visszaesett, így a magyar kormánypárt fontos erőt veszít maga mellől. Ez pedig a magyar bel- és külpolitikára is hatással lehet.

Nagy Sándor Gyula hozzátette: vélhetően a szocialisták megerősödnek az EP-választásokon, de a többi párt eredménye kérdéses.

Miniszterelnökválasztás

Meglehetősen különleges eljárás alapján választanak kormányfőt Spanyolországban: az első forduló abszolút többséget igényel: legalább 176 igen szavazattal kell rendelkeznie a miniszterelnöknek – mondta a szakértő. A második fordulóban pedig egyszerű többség szükséges, így a leadott szavazatok több mint felével már lehet valaki kormányfő.

Nagy Sándor Gyula szerint előállhat olyan helyzet is, hogy a katalán képviselők tartózkodnak vagy nem mennek el szavazni.

A szocialista Pedro Sanchezre leadott szavazatok száma nagyobb lehet, mint az ellene leadottaké, így miniszterelnök maradhat.

A szakértő hozzátette: ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy lesz így költségvetés, illetve olyan gazdasági vagy társadalmi reformokat segítő törvénye Spanyolországban, amellyel erősíthetnék a versenyképességüket.

Spanyol gazdaság

A minimálbér szinten tartása miatt a spanyol munkavállalók a régióhoz képest versenyképesebb árszinten tudnak dolgozni, ez segítette a munkanélküliség csökkentését is – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese. Mariano Rajoy kormányzása megszorító intézkedésekkel indult, ezzel jelentősen csökkentették az állami kiadásokat. A munkanélküliség mérséklődött, a versenyképesség pedig javult.

Nagy Sándor Gyula kiemelte, hogy

a pozitív folyamatok ellenére a munkanélküliség ma is jelentős probléma, főleg a fiatalok körében.

2010-ben 25 százalékos volt a munkanélküliség, a fiatalok körében az arány elérte a 45-50 százalékot is, bár sokat javult a helyzet, a mai napig megközelíti a 30 százalékot az állástalan fiatalok aránya.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese hozzátette: Pedro Sanchez miniszterelnök fő célja a társasdalmi igazságosság megteremtése és a munkavállalás támogatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×