eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (b), Csóka János Pálos tartományfőnök atya, a Fekete Madonna zarándokvonat lelki vezetője (k), Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (j2) és Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója (j) egy újonnan forgalomba állított IC szerelvény mellett a Nyugati Pályaudvaron tartott sajtótájékoztató után 2019. január 24-én. Zarándokvonatot indít Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ferenc pápa Csíksomlyón: mégsem volt kötelező a regisztráció

Több mint 110 ezer zarándok regisztrált Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére, ám egy friss közlés szerint azok is feljuthatnak a nyeregbe, akik nem jelentkeztek előre. A romániai látogatásnak közben hivatalossá vált a részletes programja is.

Célegyenesbe érkezett a romániai pápalátogatás előkészítése, apróbb hibáktól eltekintve nincs semmilyen fennakadás Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjének szervezésében - mondta el az InfoRádióban Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője.

"A regisztrációra is azért volt szükség, mert ellentétben a zarándoklattal, itt ellenőrzőpontok lesznek a belépéshez a nyereg felé vezető út mentén" - mondta Pászkán Zsolt.

A gyulafehérvári érsekség által megbízott szervezők szerdán egyébként bejelentették, hogy a csíksomlyói szentmisére több mint

110 ezren regisztráltak, akik a biztonsági zónából követhetik a szentmisét. A szervezők viszont arra buzdítják a híveket, hogy regisztrálás nélkül is vegyenek részt a szertartáson, hiszen nekik is lesz helyük

a biztonsági területen kívül.

A Vatikán a pápa romániai látogatásának részletes programját is kiadta már - közli az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala. Eszerint a június 1-jei mise 11 óra 30 perckor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, a pápa előzőleg fél 10-kor repül Bukarestből Bákóba, ahonnan helikopterrel viszik fel a somlyói légimentő-bázison. Ferenc pápa 16.10-kor repül tovább

Jászvásárra, ahol a székesegyház meglátogatása után a Kultúrpalota előtt beszédet mond fiataloknak, családoknak.

Vasárnap a pápa Balázsfalván a 11 órakor kezdődő liturgia keretében avatja boldoggá a hét román görögkatolikus vértanú püspököt, délután a helyi roma közösséggel találkozik, majd Nagyszebenből indul vissza Rómába.

A kutató szerint

a román közvéleményt nem igazán érdekli az egész esemény.

"Ami viszont igen, az általában a magyar-román vita részét képezi. Tehát számos, akár román ortodox papok által is képviselt tévedés elhangzik, mondván, a magyar politika rátelepedett erre a rendezvényre, ami természetesen nincs így.

Ha lesznek is politikusok, kizárólag magánemberekként vesznek részt a szentmisén"

- tette egyértelművé Pászkán Zsolt.

A pápa már előző nap megérkezik Romániába, május 31-én délben a bukaresti Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban fogadja Klaus Iohannis államfő, az egyházfő ugyanott találkozik a román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox egyház állandó zsinata előtt. Ferenc pápa és Dániel pátriárka közös imán vesz részt a bukaresti ortodox Nemzeti Megváltás-katedrálisban, majd a pápa szentmisét mutat be a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban.

A szervezők közleménye szerint a zarándokok nagy része Románia területéről érkezik a látogatásra, de Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is jönnek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×