INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

eu-csúcs

brexit

határidő

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b2) üdvözli Theresa May brit miniszterelnököt az EU-tagországok állam-, és kormányfőinek kétnapos találkozóján Brüsszelben 2019. március 21-én. Balról Dalia Grybauskaite litván elnök.

Az EU május 22-ig adna haladékot a brexit határidejére

Infostart / MTI

Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójáról kiszivárgott értesülések szerint ezt tartalmazza az elfogadásra váró határozattervezet. A szavazásokról egyelőre nincsenek információk, késnek az először este hétre, azután nyolcra meghirdetett sajtótájékoztatók.

A hírek szerint az EU május 22-ig adna haladékot a brexit határidejére azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást.

Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ez mégsem sikerül, jövő csütörtökön rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság nem szándékozik európai parlamenti választásokon részt venni, a brit uniós kiválást e határidőn túl nem lehet meghosszabbítani - áll a tervezetben.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke korábban reményét fejezte ki, hogy a brexit határidejét a lehető legrövidebb időtávra hosszabbítják meg.

Tajani az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának kezdetét követően kijelentette: "türelemmel voltunk, London kérésére további biztosítékokat adtunk és jogi értelmezéseket készítettünk, de úgy tűnik, mindez nem elég".

Az Európai Parlament továbbra is úgy véli, hogy a kialkudott és elfogadott megállapodás az egyetlen megoldás, amely garantálja a rendezett brexitet, és a lehető legjobban csökkenti az emberek és a vállalkozások esetleges kárát.

A határidő meghosszabbításának célja nem lehet csupán időhúzás, ugyanis megállapodás újratárgyalására nem nyújt lehetőséget, amint azt egyesek képzelhetik - tette hozzá Tajani.

Theresa May brit miniszterelnök a csúcs kezdetekor annak a reményének adott hangot, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t. Erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel, lehetőség szerint június végéig való meghosszabbítása.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak utalt arra, hogy újabb európai uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, amennyiben a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést.

"Egy harmadik sikertelen brit alsóházi szavazás azt jelenti, hogy újra vissza kell jönnünk, és egy második EU-csúcsot is kell tartanunk" - fogalmazott.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018