eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen szervezett tüntetés egyik résztvevője Brüsszelben az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójának első napján, 2019. március 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Brexit - küzdelem az utolsó pillanatig

Kezdődik az idei első uniós csúcstalálkozó, előtte pedig a legfőbb nyilatkozatok a brexit kitolásának lehetőségével foglalkoznak. Körvonalazódnak a várható álláspontok, többen a brit parlamentnek is üzentek. A Munkáspárt elnöke újratárgyalást sürgetett. A brexit leállítását követelő petíciót csütörtök délutánig több mint egymillió brit írta alá.

A brit uniós tagság megszűnési folyamatának (brexit) áttekintése, valamint a külkapcsolatok és az Európai Unió gazdasági bázisának erősítése lesznek a központi témák az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek idei első, kétnapos, csütörtökön kezdődő találkozóján.

Napirendre kerül az egységes piac, a tőkepiaci unió, valamint a digitális politika, az iparpolitika és a kereskedelempolitika továbbfejlesztése, továbbá az álhírek elleni küzdelem eredményei. Foglalkoznak a május végén esedékes európai parlamenti és a nemzeti választások védelmével is.

Az Európai Tanács megbeszélést folytat az úgynevezett európai szemeszter idei prioritásairól, várhatóan jóváhagyja az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlást, valamint előkészíti az unió és Kína április 9-i csúcstalálkozóját, a migrációról azonban nem lesz szó.

Brexit: rábólintanának a rövid hosszabbításra

Az EU-csúcs mai ülésén megtárgyalják Theresa May brit miniszterelnök javaslatát a brexit március 29-i határidejének június 30-ig történő kitolásáról. A bent maradó tagállamok támogatnák a rövid halasztást, ha a brit parlament megszavazná a mostani megállapodás szövegét. Ez azonban egyelőre meglehetősen kétséges, ezért több politikus is üzent Londonnak.

Theresa May brit miniszterelnök a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott, hogy "őszintén reméli", hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása - és az uniós 27-ek jóváhagyása.

Fontos elfogadni, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) a brit emberek döntése. A brit parlamentnek ezt teljesítenie kell

- tette hozzá Theresa May.

Angela Merkel szerint lehet szó a brexit rövid távú halasztásáról, de ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását a kilépés feltételeiről. Ha nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban, újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt.

A német kancellár a német álláspontot ismertetve kijelentette:

az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke.

Londonnak is üzent Merkel, mégpedig azt, hogy "a brit parlament alsóházának komolyan kell vennie a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyeit és el kell fogadnia a brit kormány és az Európai Unió megállapodását a brexit feltételeiről. Az unióban maradó tagországok vezetőinek pedig a kancellár szerint az unió jövőjére kell gondolniuk, ezért az utolsó pillanatig azon fognak dolgozni, hogy egy rendezett kiválást érjenek el.

Ezen az állásponton van Emmanuel Macron is, a francia államfő szerint ugyanakkor nem lehet a határidőt a végtelenségig hosszabbítani. Nyilatkozatában azt is hangsúlyozta: egyértelművé kell tenni London számára, hogy a brexit a brit nép döntésének eredménye, valamint azt is, hogy

a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mind az unió számára. Azt újratárgyalni nem lehet.

Elutasítása esetén megállapodás nélkül lép ki az unióból Nagy-Britannia, az unió erre is fel van készülve - tette hozzá.

Varadkar: indoklásra van szükség

Az Egyesült Királysággal szemben tugalmasságot kell mutatni a brit belpolitikai káosz miatt, és megfelelő indoklás esetén lehetővé kell tenni az európai uniós kiválás határidejének rövid kiterjesztését - jelentette ki az ír kormányfő a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs előtt.

Leo Varadkar hangsúlyozta, hogy a bennmaradó tagállamok egyike sem szeretné, ha a szigetország megállapodás nélkül, rendezetlen módon kényszerülne kilépni az EU-ból, ezért nyitottak a hosszabbításra.

Ehhez azonban az kell, hogy London indokolni tudja a kérelmét, mivel el kellene kerülni egy olyan helyzetet, amelyben párhavonta újra és újra el kell halasztani a döntéseket és a határidőket

- mondta.

A rövid halasztást támogatta Sebastian Kurz osztrák kancellár is, kiemelve, hogy abszurd lenne az Egyesült Királyság részvétele az EP-választáson.

A nép akarata

Csütörtök négyig már egymillióan írták alá azt a hivatalos, a brit parlament honlapján megjelent petíciót, amely brexitfolyamat leállítását akarja elérni, és azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. A februárban indított petíciót csütörtökön annyian akarták aláírni, hogy többször is elérhetetlenné vált az oldal.

Az már biztos, hogy a petíciót tárgyalnia kell majd a parlamentnek, mert az közérdekű és több mint a 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláírta, ám az 50. cikkely aktiválásának visszavonására egyedül a petíció alapján nem kötelezhetik a kormányt.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. Ez a cikkely szabályozza és aktiválása el is indítja a kilépési folyamatot. Az 50. cikk értelmében az uniós tagság megszűnik a kilépési megállapodás hatályba lépésével, megállapodás hiányában a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel, de a kilépési tárgyalások az összes tagállam egyhangú döntésével meghosszabbíthatók.

Theresa May brit miniszterelnök 2017. március 29-én értesítette az EU-t az 50. cikkely aktiválásáról, így a brit kilépés határideje jövő péntek, függetlenül attól, hogy addig elfogadja-e a parlament a brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért, a londoni alsóház által azonban kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást, amelyet még az összes többi tagállamnak és az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kellene.

A petíció megfogalmazói szerint a brit kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban álláspontjuk szerint meg kell cáfolni,

annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával - áll a felhívásban.

Az Egyesült Királyság lakossága egyébként 66 millió fő.

"Lehetséges, de nagyon valószínűtlen"

Jeremy Hunt brit külügyminiszter a BBC közszolgálati rádió csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: ha egy hét múlva, vagyis a kilépési határidő előtt egy nappal sem lesz elfogadott brexitmegállapodás, onnantól "nagyon korlátozottá" válna a további fejlemények lehetséges listája.

Hunt szerint a parlament megszavazhatja az 50. cikkely aktiválásának visszavonását, vagyis "a Brexit törlését", bár ez "nagyon valószínűtlen".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×