eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP

Hunyadi János neve is ott volt az új-zélandi merénylő fegyverén

Egy boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő pénteki terrorcselekmények elkövetője tette végrehajtása során, fegyvereit pedig egyebek mellett fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok díszítették - közölte az AP amerikai hírügynökség.

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi:

fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlás-ellenessége motiválta.

A felvételen egyebek között Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt dicsőítő szerb nacionalista dalt hallani. Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért ítélte el. Az AP szerint a YouTube videómegosztó oldalon is megtalálható dal videóklipje lesoványodott muszlimokat mutat egy szerb fogolytáborban a délszláv háború idején. "Óvakodj az usztasáktól és a törököktől" - hallani a dalszövegben. Az AP szerint ezek a boszniai horvátokra és muszlimokra használt lealacsonyító kifejezések.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter Belgrádban nyilatkozva elítélte az új-zélandi terrorcselekményeket, és el is határolódott azoktól. A szerb nacionalista dalt hallgató elkövetővel kapcsolatos újságírói kérdésre felelve leszögezte, a férfinak semmi köze Szerbiához.

Az elkövető által használt fegyvereket szinte ellepték a fehér festékkel felvitt szélsőjobboldali és fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok. A videóban szereplő legalább két fegyveren utalások voltak a többi között a 11 éves Ebba Akerlundra, aki egyike volt annak az öt halálos áldozatnak, akiket 2017 áprilisában Stockholmban az üzbég Rahmat Akilov halálra gázolt lopott teherautójával.

Az elkövetőhöz köthető - időközben törölt - Twitter-oldalon további fotók voltak a videóban használt gyilkoló szerszámokról. Ezeken muszlim vereségeket jelző történelmi dátumokat is ki lehet venni, mint például Bécs 1683, ami utalás az osztrák főváros Ottomán Birodalom általi sikertelen ostromára, vagy Akko 1189, utalva a mai Izrael területén fekvő város harmadik keresztes hadjárat alatti ostromára.

A fegyvereken cirill írással olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, illetve az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, a Magyar Királyság régense, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×