eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés áldozatának letakart holtteste a helyszínen 2019. március 18-án. A rendőrség szerint az elkövető még szabadlábon van.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Fordulat Utrechtben: több helyen is lövöldöztek

Három halottja és kilenc sérültje van az utrechti lövöldözésnek egy villamoson, a 350 ezres lélekszámú városban megállt az élet. Terrortámadás történhetett, aminek az elkövetőjét - vagy elkövetőit - még nem fogták el.

Noha a kezdeti gyanút, miszerint a hétfő délelőtti utrechti lövöldözésnek több helyszíne is volt, elvetették, a holland terrorelhárítási hivatal, illetve vezetője, Pieter-Jaap Aalbersberg kora délután mégis bejelentette:

nem csak az Október 24-e téren áthaladó villamoson történt lövöldözés.

Hétfő reggel 10.45-kor nyitott tüzet egy férfi a forgalmas téren haladó villamoson utazó emberekre, a pánikba esett utasok a villamos ablakait kirugdosva menekültek a szerelvényből, egy nő holttestét a villamos mellett találták meg, a városi polgármester bejelentése szerint pedig összesen 3 halott van és 9 sérült.

Utrecht, 2019. március 18.
Az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés áldozatának letakart holtteste a helyszínen 2019. március 18-án. A rendőrség szerint az elkövető még szabadlábon van.
MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Utrecht, 2019. március 18. Az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés áldozatának letakart holtteste a helyszínen 2019. március 18-án. A rendőrség szerint az elkövető még szabadlábon van. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Szemtanúk egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek a sajtónak az elkövetők számáról. Van aki egy ember három lövéséről beszélt, volt, aki négy, célirányosan menekülő férfit látott.

Az biztos, hogy

a rendvédelmi szervek kora délutánig senkit sem kaptak el a támadással összefüggésben,

ám az egyik szemtanú azt mondta, a Kanaleneiland bevásárlóközpont felé szaladt az egyik ember, aki benne lehetett az akcióban - őt nagy erőkkel vették üldözőbe a rendőrök. A közelben egy mobilozó felvételt készített arról, ahogy a rendőrök földre terítenek valakit, ezt a jelenetet azonban kora délutánig nem kommentálta a rendőrség.

Utrecht, 2019. március 18.
Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendőrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek.
MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A rendőrség szerint a lövöldözésben többen megsebesültek. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

A hivatalos verzió szerint "az elkövető" - a pontos megfogalmazás szerint: "legalább egy" - szabadlábon van. Egy piros Renault Clióval távozhatott a környékről, ezért a német-holland határt erőteljesen figyelik.

Egy 37 éves, török származású férfit keresnek, ő Gökman Tanis.

A lakosságot arra kérték, mindenki maradjon otthon, az iskolákban - és az Utrechti Egyetemen is - biztonságban, belülről zárt kapuk mögött tartózkodnak a tanulók, hallgatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×