eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Sebesültet visznek el a mentők az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Baker

Újabb részletek az új-zélandi terrortámadásokról

A fő gyanúsított, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek. 49 ember meghalt, 48 másik megsebesült, közülük 11 állapota válságos.

Átalakított félautomata fegyvert használtak a mecsetek elleni véres támadáshoz a gyanúsítottak - közölte szombaton az új-zélandi miniszterelnök. Jacinda Ardern elmondta, hogy 29 sebesültet ápolnak kórházban, tizenegyen közülük válságos állapotban vannak.

A két christchurchi mecset elleni pénteki támadás során, amelynek a fő gyanúsítottja, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, 49 ember meghalt, 48 másik pedig megsebesült.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy

módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

"A hírszerzés hiányosságainak feltárása szintén elsődlegesen fontos" - tette hozzá Bush. A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy

a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek. "A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás" - mondta a polgármester.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×