eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott svéd dzsihadisták visszatéréséhez

Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott állampolgárai visszatéréséhez, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak - jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök az STV közszolgálati televízió műsorában vasárnap.

"Nem. Következetesek voltunk ebben a kérdésben. Svédország és a külügyminisztérium is 2011 óta nem tanácsolja a térségbe történő utazásokat. Azok, akik mégis megteszik ezt, ne számítsanak Svédország semmiféle konzuli segítségére" - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor ellenezte, hogy az iszlamistákat megfosszák svéd állampolgárságuktól, mert ez szerinte ellentétes lenne a nemzetközi joggal.

Donald Trump amerikai elnök február 16-i Twitter üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump egyben felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

A svéd titkosszolgálat (SAPO) szerint 2012 óta háromszázan hagyták el a skandináv államot, hogy Irakban vagy Szíriában csatlakozhassanak az olyan dzsihadista szervezetekhez, mint az Iszlám Állam. A SAPO közölte azt is, hogy 18 és 30 év közötti fiatalokról van szó, akik a királyság területén születtek, s egyik, vagy mindkét szülejük bevándorló. A titkosszolgálat hozzátette: mintegy százötvenen közülük visszatértek Svédországba.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×