eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Pászkán Zsolt: szembesíthetik helyzetükkel Ferenc pápát az erdélyi magyarok

A katolikus egyházfő május végén utazik Romániába, és erdélyi látogatásán a magyarokkal szembeni jogsértésekről is szó eshet – mondta az InfoRádiónak Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője.

A római katolikus egyház feje romániai híveit látogatja meg. "Három csoportot különböztethetünk meg, ez tükröződni fog a látogatás helyszíneiben is. Bukaresten kívül természetesen elmegy Csíksomlyóra, hiszen a magyar katolikusokkal elsősorban itt találkozhat, a moldvai katolikusokkal Jászvásáron, a görög katolikusokkal pedig Balázsfalván" - fogalmazott az elemző az InfoRádiónak.

Mint rámutatott, a Magyar Katolikus Egyház is egyértelműen üdvözölte a látogatást. A kezdeti médiavisszhangra pillantva két véleményáramlatra hívta fel a figyelmet.

"Az egyik szerint nem szabad túllátni azon, ami valóban lesz, tehát azon, hogy a katolikus egyház feje találkozni fog a katolikus hívekkel. Nem várható különösebb politikai állásfoglalás olyan ügyekben, melyek például a magyar katolikusokat hátrányosan érintik."

A másik vélemény szerint a látogatás jó alkalom arra, hogy a megoldatlan kisebbségi helyzettel, jogsértésekkel a pápát személyesen szembesítsék. "Nem csak az egyházi oktatással vannak döcögések és akadályok - a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus középiskolát említeném -, de

a visszaszolgáltatások is nem csak, hogy leálltak Romániában, de visszafordítási kísérletek is vannak, már visszaszolgáltatott egyházi intézményeket államosítanak vissza a bíróságok segítségével"

- mutatott rá a szakértő. Fontos lesz látni szerinte, hogy a pápai látogatás ezekben az ügyekben akar-e előrelépést elérni, vagy egyszerűen csak egy udvariassági látogatást tesz Ferencpápa.

A látogatás technikai részleteiről Pászkán Zsolt elmondta, Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke már most jelezte, hogy

fel kell készülni a nagy számú érdeklődő és hívő látogatására, időben helyet kell foglalniuk azoknak, akik mindkét eseményen részt akarnak venni

- utalt arra, hogy Ferenc pápa és a csíksomlyói búcsú két külön esemény lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×