INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

hackertámadás

kína

egyesült államok

vádemelés

Kínai hackereket vádolnak súlyos adatlopással

Infostart / MTI

Vádat emeltek az Egyesült Államokban két kínai állampolgár ellen, akik a vád szerint kiterjedt hackerkampányt folytattak a kínai legfőbb hírszerző ügynökség számára, üzleti titkokat és kormányügynökségi információkat lopva el egy tucat országban.

Az állítólagos hackereket - egyiküket "Istengyilkos" fedőnévvel - azzal vádolják, hogy 2006 óta számítógépes hálózatokat törtek fel különböző iparágak, köztük a légiközlekedési és űripar, a pénzügyi, a biotechnológiai olaj- és gáz-, a műholdas és a gyógyszeripar területén.

Az amerikai ügyészek szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz köthető kiberbűnözők ezenkívül az

amerikai haditengerészet több mint 100 ezer tagjának nevét, társadalombiztosítási számát és egyéb személyes adatát szerezték meg.

Az ügyészek szerint az állítólagos hackerek több száz gigabájt adatot loptak el, több mint 45 jogi személy - köztük a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma (JPL) és a Goddard Űrközpont - számítógépes hálózatát törték fel 12 amerikai államban. A kiberbűnözőket az úgynevezett APT10 nevű hackercsoport tagjaiként, Csu Hua és Csang Si-lung néven azonosították.

Az amerikai igazságügyi minisztérium gazdasági kémkedési ügyeinek több mint 90 százalékában volt érintett Kína az elmúlt hét évben

- mondta Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes, aki szerint az üzleti titkokkal kapcsolatos ügyek több mint kétharmada köthető Kínához.

A kínai állam által támogatott szereplők a gazdasági kémkedés legaktívabb elkövetői - jelentette ki Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója az ügy ismertetésekor. Az FBI igazgatója nem nevezett meg "áldozatul esett cégeket", mindössze a világgazdaság jelentős szereplőiként utalt rájuk.

Kína pénteken elutasította az amerikai vádakat, azt állítva, hogy Washington "a puszta légből állít elő tényeket".

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő az alapvető normák és a nemzetközi kapcsolatok súlyos megsértésének írta le az "indokolatlan vádaskodásokat", amelyek szerinte ártanak a kínai-amerikai együttműködésnek.

Hua képmutatással vádolta az Egyesült Államokat. "Régóta nyílt titok, hogy az Egyesült Államok illetékes hatóságai nagymértékű kiberlopást és lehallgatást folytatnak külföldi kormányokkal, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel szemben" - fogalmazott.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018