eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Brexit: a britek megtorpantak, az EU lép

Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi, hogy megerősítik-e a brit EU-kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodást, az Európai Bizottság megkezdte a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatos cselekvési terv végrehajtását - közölte a testület szerdán.

A bizottság arra való tekintettel döntött, hogy az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában arra szólított fel, hogy minden szinten és minden eshetőség tekintetében fokozzák a felkészülést a megállapodás nélküli kilépésre.

A csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol a megállapodás nélküli brexit jelentős zavart okozna a 27 tagú EU polgárai és vállalkozásai számára.

E területek közé tartoznak többek között a pénzügyi szolgáltatások, a légi közlekedés, a vámügyek és az éghajlat-politika.

Amennyiben a kilépésről rendelkező megállapodást a brit parlament a kilépés tervezett márciusi időpontja előtt nem erősíti meg, úgy

a megállapodás nélküli brexit forgatókönyve lép érvénybe.

A bizottság indoklása szerint annak biztosítása érdekében tartja elengedhetetlennek és sürgetőnek az intézkedéseket, hogy a szükséges rendkívüli intézkedések 2019. március 30-án hatályba léphessenek, miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból (EU). Valamint azért, hogy az említett területeken korlátozzák a megállapodás nélküli brexit esetén bekövetkező legjelentősebb károkat.

Az unió alapvető érdekeinek védelme

Kiemelték, az intézkedések nem csökkentik a megállapodás nélküli kilépés hatásait, továbbá nem orvosolják a felek felkészülési hiányosságait, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak feltételeivel. Csak azokat a konkrét területeket érintik, ahol ez az EU alapvető érdekeinek védelméhez szükséges és ahol a felkészülési intézkedések önmagukban nem elégségesek. Hangsúlyozták, hogy

az intézkedéseket az unió egyoldalúan, alapvetően ideiglenes jelleggel és korlátozott hatállyal fogadja el.

Az Európai Bizottság megerősítette továbbá, hogy

minden körülmények között biztosítani kívánja az Írország és Észak-Írország határ menti megyéi közötti jelenlegi uniós programok folytatását.

Ennek érdekében a bizottság rendeletjavaslatot terjesztett elő, hogy a béke és a megbékélés határokon átnyúló támogatásának folytatására és megerősítésére irányuló uniós PEACE program 2020 végéig a megállapodás nélküli brexit esetén is folytatódjon Észak-Írországban - tették hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az intézkedéseket tartalmazó csomag bemutatását követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette,

"abszolút katasztrófa lesz", ha Nagy-Britannia rendezetlen módon, azaz a megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

A bizottság és a tagállamok keményen dolgoznak annak érdekében, hogy elkerüljenek egy ilyen forgatókönyvet, de ehhez mindkét félnek jelentősen hozzá kell járulnia - tette hozzá Juncker.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×