eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők uniós (j) és brit zászlóval a kezükben a parlament épülete előtt, Londonban 2018. november 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Fontos tárgyalást tartanak Londonban

Már ma kabinetülést tarthat a brit kormány, ahol azt vitatnák meg, hogy milyen következményekkel járna egy megállapodás nélküli brexit. Egyes elemzők szerint viszont egyre nő annak az esélye, hogy a brit EU-tagság mégsem szűnik meg a tervezett időpontban.

Brit sajtóértesülések szerint ma ül össze a helyi kormány, hogy a megállapodás nélküli brexitről tárgyaljanak. Az alsóházi vita egy héttel később, január 9-én folytatódik a brit uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodásról, és várhatóan az ezt követő héten szavaznak az egyezményről.

A dokumentum elfogadásáról már decemberben dönthettek volna, de egy nappal a voksolás időpontja előtt Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy ez elmarad. Korábban már látszott, hogy ha megtartották volna a szavazást, a brit alsóház nem fogadta volna el az 585 oldalas kilépési megállapodást.

Theresa May újévi üzenetében is az egyezmény elfogadására szólította fel a brit parlamentet. A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy

ha elfogadják a megállapodást, akkor új fejezet kezdődhet az Egyesült Királyság életében.

Szerinte 2019-ben a britek félretehetik nézeteltéréseiket, és együtt indulhatnak el olyan jövő felé, amelyben az Egyesült Királyság az európai szomszédokkal szoros kapcsolatban marad, valamint globális kereskedőnemzetté válik.

Előfordulhat viszont, hogy március 29-én mégsem szűnik meg a brit uniós tagság, ennek lehetőségét korábban a miniszterelnök sem zárta ki, viszont rossz alternatívaként emlegette.

A brit kormány több tagja szerint is újabb népszavazáson lehetne dönteni a kérdésről, ettől a miniszterelnök egyelőre elzárkózik. Az Eurasia Group nevű politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye szerint a referendum kiírására minden másik lehetőségnél nagyobb, 40 százalékos az esély. A Sky Data közvélemény-kutató csoport pedig azt közölte, hogy a brit választók többsége, 53 százaléka választaná a bennmaradást.

Feledy Botond külpolitikai elemző korábban arról beszélt, hogy a következő hónapokban kampánytéma is lehet a brexit újragondolása. Ez adhat bizonyos brit erőknek lehetőséget arra, hogy újragondolják, hogyan állnak a kérdéshez – vélekedett.

Az unió luxemburgi székhelyű bírósága még decemberben kimondta, hogy az Egyesült Királyság meggondolhatja magát, és még dönthet a kilépési szándék visszavonásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×