eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Feledy Botond újságíró, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium igazgatója a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett, Felzárkóztunk vagy lemaradtunk? című háromnapos konferencia harmadik napján Budapesten, a Magyarság Házában 2014. április 30-án. A tanácskozást a Külügyminisztérium az Európai Bizottság magyarországi képviseletével és a Miniszterelnökséggel együttműködve rendezi.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Feledy Botond: az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása fontosabb a közös európai haderőnél

Theresa May európai körútja nem hozhat áttörést a már megkötött uniós megállapodásban – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A már felvetett közös európai hadseregnél is nagyobb jelentőségű az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása – emelte ki a külpolitikai elemző.

Nem hozhat érdemi változást a már megkötött uniós megállapodásban Theresa May európai vezetőkkel való tanácskozása – mondta Feledy Botond. „Politikai időnyerés szempontjából ez egy logikus választás, de nem biztos, hogy tárgyalástechnikailag ez előrébb viszi őt” – fogalmazott.

A megállapodás jogi szövegét az Európai Bíróság tudja értelmezni – mondta Feledy Botond arra reagálva, hogy brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve szó lehet „tisztázó dokumentumok” elfogadásáról. A hozzáfűzött politikai deklarációk nem lesznek elegendőek a toriknak és az unionistáknak – hangsúlyozta a szakértő.

Mivel a Theresa May által vezetett kormányzó brit Konzervatív Párt elveszítette a többséget az előrehozott választáson, ezért a brit miniszterelnöknek lényegében már meg kellett volna buknia – mondta a szakértő. „Ehhez képest még mindig kitart” – fogalmazott, hozzátéve:

„ő nem fogja feladni”.

A brit kormány szándéka az, hogy a Brexit-megállapodás január 21. előtt a ház elé kerüljön. Feledy Botond szerint ennek lehet realitása. A konzervatív sorokból 48 képviselő aláírásával lehet ellene bizalmatlanságot kezdeményezni, és új vezetőt kijelölni. Legutóbb csupán 21 fő támogatta ezt. A másik lehetőség, hogy a Munkáspárt rendes bizalmatlansági indítvánnyal a teljes parlament előtt kezdeményez bizalmatlanságot, vagy megpróbálnak új választást összehívni.

A külpolitikai elmező szerint a legvalószínűbb, hogy belülről buktatják meg Theresa May-t. A miniszterelnökcsere a legvalószínűbb. Feledy Botond ezt politikailag érhetőnek, viszont Nagy-Britannia szempontjából tragikusnak nevezte.

Kiberbiztonság

Korábban is létezett egy hálózatbiztonsági ügynökség, amelynek mandátuma 2020-ban járna le. Ennek működését véglegesítené az unió és más kompetenciákkal ruházná fel – fogalmazott Feledy Botond, hozzátéve: egy egész Európára kiterjedő kiber kompetencia központ-hálózat felállítása a cél. „Az európai kibertér jelenleg egy átjáróház” – jegyezte meg. Ennek az állapotnak a megváltoztatását célozza a GDPR-szabályozás, a kritikus infrastruktúrákat védő irányelv és a most tárgyalás alatt lévő centrifikált rendszer.

A szakértő szerint az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása a közös európai haderő létrehozásánál is fontosabb ügy.

Miközben ez egy védelmi intézkedés, nincs annyi precedens, mint a több száz éves hadseregekben, így mozgosíthatóbb, illetve „ez a versenyképességünk záloga” – hangsúlyozta a szakértő.

Feledy Botond úgy fogalmazott, hogy egy olyan védőhálót igyekeznek Európa köré felhúzni, amely egyszerre nyújt gazdasági és biztonságpolitikai védelmet. Ez új munkahelyek létrehozását, innovációt és beruházásokat ösztönözhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×