eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Sokba kerülhet a GDPR-szabályok megsértése

Mintegy 25 adatvédelmi hatósági eljárás indult azóta, hogy július 26-án életbe lépett a hazai információs törvény módosítása. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádiónak elmondta, nem a bírságolás az elsődleges cél.

Az adatvédelmi hatóság a GDPR alapján - amit május 25. óta kell alkalmazni - hatósági eljárást csak július 26. utáni panaszok alapján indított, ugyanis az infótörvény rendelkezéseinek szükséges módosításai csak ekkor léptek hatályba - tudta meg az InfoRádió Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől. Májustól két hónapon át tehát csak vizsgálódhatott a hatóság a hozzá beérkezett mintegy 400 ügyben.

"Július 26-tól december 6-ig 1158 ügyben jártunk el, ebből szám szerint legalább 25 hatósági eljárást indítottunk meg, ezek első lezárása januárban történik meg"

- szolgált adatokkal a hatóság elnöke, aki azért nem tudott pontos darabszámot mondani, mert még csak az októberi adatok voltak a birtokában.

Bírságot eddig nem szabtak ki, mert legkorábban csak januárban zárul ilyen eljárás. A maximális bírság összege 20 millió forint lehet költségvetési szervek esetében, más esetekben,

nem költségvetési szervek vonatkozásában 20 millió euró vagy az éves globális bevétel 4 százaléka lehet a büntetés (amelyik a magasabb),

de ennek kiszabása a kezdeti időszakban Péterfalvi szerint nem valószínű, hiszen alkalmazzák a fokozatosság elvét, és nincs kényszerítő erő arra, hogy azonnal bírságot kelljen kiszabni.

A cél - mint elmondta - nem is a bírság kiszabása, hanem a jogellenes adatkezelés megszüntetése, az érintett adatok törlése, a bírság pedig csak plusz szankcióként jelentkezik.

Az érintett adatok védelmével kapcsolatos ügyek köre nem változott, jellemzően

munkahelyi e-mailek, egészségügyi adatkezelések, követelésengedményezéssel kapcsolatos adatkezelések, illetve kamerafelvételekkel kapcsolatos ügyek

fordulnak elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×