eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla

Izrael járhat rosszabbul az ENSZ-megállapodás felrúgásával

Benjamin Netanjahu előbb aláírt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával egy megállapodást az Izraelben található 16 ezer menekült Európába szállításáról, majd felfüggesztette a megállapodást. Az érintett európai országok tagadják, hogy részt vennének az akcióban.

Már a megállapodás ténye és a tartalma is vitákat váltott ki korábban. A megállapodás felfüggesztésének pedig Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint tisztán belpolitikai okai vannak. "A migráció és a menedékkérők kérdése Izraelben is belpolitikai téma, és Netanjahu erős támadásokat kezdett kapni jobboldali és szélsőjobboldali politikusoktól. A felfüggesztés bejelentése tehát tisztán politikai kommunikációs intézkedés volt."

Olaszország és Németország is tagadta, hogy ilyen ígéretet tettek

Nem világos, hogy pontosan mi volt a megállapodás tartalma, és hogy mik voltak a megállapodás reális elemei - hangsúlyozta Lattmann Tamás.

"Általában nem nyilvános, hogy az egyes tagállamok milyen tárgyalásokat folytatnak a Menekültügyi Főbiztossággal. Ha az illető államok azt mondják, hogy ők semmilyen ilyen ígéretet nem tettek, akkor feltételezhető, hogy ez igaz. Mindemellett én nem láttam, hogy a főbiztosság arról beszélt volna, hogy az érintett államok ilyesmit ígértek volna. Ez is azt erősíti tehát, hogy

mindez egy belpolitikai használatra szánt kommunikációs termék"

- mondta a szakértő.

Hozzátette: amennyiben igazak a megállapodásról kiszivárgott információk, akkor tudni kell, hogy az inkább Izrael számára - lett volna - előnyös. Ha ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága segít Izraelnek a migrációs probléma kezelésében például azzal, hogy közvetítését ajánlja más államok segítségének megszerzéséért, és ezt a "dealt" Izrael felrúgja, akkor egy számára hátrányos megoldást választ - hangsúlyozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×