eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyos következménye lett a szerb politikus lelövésének

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, Szerbia a gyilkosságot terrorcselekménynek tekinti, és bejelentette: mégsem ül tárgyalóasztalhoz kedden Brüsszelben a pristinai féllel, hogy a két ország kapcsolatának rendezéséről tárgyaljon.

A mérsékelt politikusnak tekintett Oliver Ivanovicra ismeretlen tettesek lőttek rá kedd reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit hasba lőtték, kórházba szállítása után meghalt - erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című pristinai napilapnak. Hozzátette, az elkövetők egy mozgó járműből adták le a lövéseket.

Sajtóértesülések szerint Kosovska Mitrovica egy külvárosi részén a rendőrök egy kiégett, rendszámtábla nélküli autót találtak, amely a feltételezések szerint az elkövetők gépjárműve lehetett, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a merénylők után, a hatóságok tízezer eurós (körülbelül 3 millió forint) pénzjutalmat ígértek a nyomravezetőknek.

Aleksandar Vucic szerb államfő az ország nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján bejelentette: Szerbia terrorcselekménynek tekinti Oliver Ivanovic meggyilkolását, és ennek megfelelően fog eljárni.

Belgrád azt követeli az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójától (EULEX), valamint a koszovói ENSZ-közigazgatástól (UNMIK), engedélyezze a szerb hatóságoknak, hogy részt vegyenek a nyomozásban, és megtalálhassák az elkövetőket. Az államfő kijelentette: Belgrád nem bízik teljes mértékben a koszovói hatóságokban, ezért arra kéri őket, ha nem képesek megtalálni a merénylőket, kérjenek segítséget Szerbiától.

Aleksandar Vucic aláhúzta: bárki is követte el a gyilkosságot, "legyen az szerb, albán vagy külföldi", elsősorban az Ivanovic családot támadta meg, másodsorban pedig a koszovói szerbeket, Észak-Koszovót és Szerbiát.

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője szerint a gyilkosság célja az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa.

Az Európai Unió azt várja a koszovói hatóságoktól, hogy fáradságot nem kímélve tegyenek meg mindent a vezető koszovói szerb politikus gyilkosainak felkutatása és haladéktalan bíróság elé állítása érdekében - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A gyilkosságot követően a főképviselő telefonon beszélt Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói államfővel, és határozottan elítélte a gyilkosságot. Elmondta, hogy az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói testülete - megbízatásának megfelelően - minden segítséget megad a koszovói illetékes hatóságoknak.

Mogherini felszólította mindkét felet arra, hogy őrizzék meg nyugalmukat, tanúsítsanak önuralmat, valamint tegyék lehetővé a jogállamiság és az igazságszolgáltatás érvényesítését.

A szerb sajtó értesülései szerint Oliver Ivanovicot Belgrádban temetik el néhány napon belül.

A 64 éves Ivanovicot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám ez mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, a felek már el is utaztak Brüsszelbe, ám a merénylet hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. A háromnaposra tervezett találkozón az eddig megbeszéltek gyakorlati alkalmazásáról, a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségének létrehozásáról, a mozgásszabadságról, az igazságszolgáltatásról, valamint energiaügyekről lett volna szó.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben közölte: a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédnek nincs alternatívája, ezért a tárgyalásokat minél hamarabb folytatni kell. Ő is arra szólította a feleket, hogy maradjanak nyugodtak, viselkedjenek felelősségteljesen, és hagyják az igazságügyi szerveket dolgozni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×