eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül Szlovákia az EU-elnökségre

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Pozsonyban az egy hét múlva kezdődő szlovák EU-elnökségre, a rendőrség terrorveszély esetén akár a belváros jelentős részének lezárására is készen áll - közölték a külügyminisztérium, a fővárosi önkormányzat és az országos rendőr-főkapitányság vezető tisztviselői csütörtökön.

"Jól felkészültünk" - hangsúlyozta a szervezési munkákra és a biztonsági intézkedésekre utalva Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár, a kormány EU-elnökségért felelős megbízottja az említett intézmények vezetőinek közös sajtóértekezletén. Hozzátette: Pozsonynak az uniós elnökség óriási, példátlan felelősséget és kihívást, de ugyanilyen esélyt is jelent. Kifejtette: július elejétől október végéig több mint 20 ezer hivatalos vendég érkezik Pozsonyba, lesz olyan nap, amikor 40 delegáció tartózkodik egyidejűleg a városban, aminek menedzselése komoly szervezési munkát jelent.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány elmondta: a biztonsági intézkedések előkészítését már tavaly elkezdték, a végrehajtással öt csoport foglalkozik. Az elnökség idejére a rendőrség négy - folyamatosan aktualizált - biztonsági szintet vezet be, ezek közül a zöld színnel jelölt első fokozat a normális állapotot jelzi, a piros színű negyedik pedig a legkomolyabb veszélyhelyzetet. Utóbbi, amelyet terrorfenyegetettség esetén hirdetnének ki, akár a belváros csaknem egészének lezárását, sőt akár evakuációs intézkedéseket is lehetővé tenne. "Derűlátó vagyok, bízok benne hogy ilyen intézkedésekre nem lesz szükség" - vélekedett Tibor Gaspar.

A rendezvények biztonságának szavatolásába a pozsonyi rendőrökön kívül bevonják a környező megyék rendőreit is - mondta az országos rendőrfőkapitány, hozzátéve: az elnökség okán a rendőrség bizonyos egységeit új egyenruhákkal és új fegyverekkel is ellátták.

Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere az elnökséggel összefüggő intézkedésekről úgy vélekedett: bár sikerült a lehető legkisebbre csökkenteni a helyiek hétköznapjait közvetlenül érintő intézkedések számát, néhány időleges forgalmi korlátozásra mégis fel kell készülniük a pozsonyiaknak. Ezek közül két nagyobb útlezárást említett, mindkettő néhány - az uniós elnökség rendezvényeinek közelében lévő - óvárosi utcát érint, és június végétől július közepéig, illetve augusztus és október között lesznek aktuálisak.

A szlovák uniós elnökség rendezvényeinek zöme - mintegy 200 - Pozsonyban zajlik majd, ezek között 26 úgynevezett első kategóriás, kiemelt biztonsági intézkedéseket igénylő van. Ezeknek a rendezvényeknek az idején - többnyire a pozsonyi vigadóban, a Szlovák Nemzeti Színháznál és néhány szállodában - rendkívüli biztonsági előírások lesznek érvényben.

Az elnökség rendezvényeire meghívott vendégek több mint fele nem a pozsonyi, hanem a bécsi repülőtérre érkezik - mondta az MTI kérdésére Ivan Korcok, hozzáfűzve: a biztonsági kiadások költségeit egyelőre nem számszerűsítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×