eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új székházat kapott a Királyhágómelléki Egyházkerület püspöksége

Felavatták Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökségének új székházát.

A vasárnap délutáni ünnepi ceremóniáról a Krónika című napilap számolt be hétfői számában. Ünnepi beszédében Csűry István, az egyházkerület püspöke elmondta, azért volt szükség az új székházra, mert a meglévő püspökségi épület oktatási és kulturális központtá alakult (ez ad helyet a Partiumi Keresztény Egyetemnek) a püspökség pedig az újvárosi református egyházközség által felajánlott irodákban tevékenykedett. A püspök arra buzdította a híveket, hogy vegyék birtokba az ingatlant, amely reményei szerint évszázadokra szól majd, és a hiteles egyházkormányzás székhelye lesz.

Az ünnepség több szónoka is felidézte a nagyváradi székhelyű egyházkerület megalakulásának a körülményeit. A tiszántúli egyházkerülettől a trianoni határok által elszakított 183 gyülekezet másfél éves gondolkodás után határozta el az új egyházkerület megalapítását, amelynek élére Sulyok István bihari esperest választották meg. Az akkori román kormány azonban csak 1938-ban ismerte el az új egyházi struktúrát.

A magyar kormány képviseletében Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese szólalt fel, aki közölte: a magyar kormány azzal ismeri el a partiumi magyarság megmaradási törekvéseit, hogy 45 millió forinttal támogatja az új székház befejezését és berendezését.

A román kormányt képviselő Victor Opaschi egyházügyi államtitkár a vallásszabadság ünnepének nevezte a székházátadást, és emlékeztetett: az ország kormánya egyrészt azzal támogatja a kisebbségi egyházakat, hogy megkönnyíti a vallásszabadság gyakorlását, másrészt támogatja az egyházakat a vallási önazonosság biztosításában. Egyben fontosnak nevezte a vallási alapú diszkrimináció és gyűlölködés elleni fellépést.

A 280 négyzetméteres új püspöki székház a belvárosi Sulyok István utcában épült fel egy háromezer négyzetméteres telken. A beruházás mintegy 300 ezer euróba (93 millió forint) került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×