eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ez volt a szándéka az egyiptomi gépeltérítőnek

Cipruson élő volt feleségét és gyerekeit akarta látni Szeif Eldin Musztafa, ezért térítette el az EgyptAir utasszállító repülőgépét és kényszerítette leszállásra Cipruson - legalábbis ezzel indokolta tettét a ciprusi rendőrségnek a géprabló szerdán.

Az egyiptomi állampolgárságú Szeif Eldin Musztafa kedd reggel egy - mint később kiderült - robbanóöv-utánzattal térítette el az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát, amely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Ezt követően hatórás túszdráma vette kezdetét, amely végül vérontás nélkül, a gépeltérítő őrizetbe vételével végződött.

Az 59 éves férfi szerdai közleményében azzal indokolta tettét, hogy "amikor valaki nem látta a családját 24 éve, és látni akarja a feleségét és a gyermekeit, és az egyiptomi hatóságok ezt nem engedik, mit tegyen?".

Keddi ciprusi sajtóértesülések szerint Musztafa 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Korábban is felmerült a gyanú, hogy a férfi a feleségével akart találkozni. Ez abból az arabul írt levélből derült ki, amelyet a gépeltérítő a repülő ablakából dobott ki a túszdráma során. Emellett politikai követelései is voltak: menedékjogot kért Európában, és követelte az egyiptomi ellenzék 63 női tagjának a szabadon engedését.

Szerdai hivatalos közlés szerint a gépen összesen 72-en tartózkodtak: 56 utas, a nyolcfős személyzet és további 8 EgyptAir-alkalmazott, akik már nem voltak szolgálatban.

Alexandria és Kairó között a repülés időtartama mintegy 30 perc. Beszámolók szerint a géprabló felszállás után 15 perccel már átvette az irányítást. Musztafa szerdai tárgyalásán az egyik nyomozó elmondta, hogy a gépeltérítő egy légi utaskísérőnek megmutatta a testére erősített fehér színű robbanóöv-utánzatot, amelyhez egy detonátornak kinéző, kezében tartott tárgy csatlakozott. Ezután felszólította az utasokat és a legénységet, hogy adják át az útleveleiket, majd a legénység egyik tagjával megüzente a pilótának, hogy a gépet eltérítik, szálljon le Törökországban, Görögországban vagy Cipruson, de lehetőség szerint Cipruson - írta le a történteket a nyomozó.

Musztafa szerinte azt is nyomatékosította, hogy ha a gép egyiptomi területen száll le, azon nyomban felrobbantja.

A lárnakai bíróság szerdán elrendelte Musztafa nyolc napig terjedő vizsgálati fogságban tartását. A férfit géprablással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel és robbanószer birtoklásával gyanúsítják. Az incidens után kiderült, hogy a férfin lévő robbanószerkezet nem volt valódi, korábbi közlések szerint mobiltelefontokokból és zsinórokból készített utánzatot viselt.

Az egyiptomi állami televízió közlése szerint az egyiptomi hatóságok kérték a gépeltérítő kiadását, ugyanakkor egy ciprusi rendőrségi szóvivő és egy kormánytisztviselő szerint korai még a kiadatásról beszélni.

Az egyik utas szerint a légikísérők gondoskodtak arról, hogy ne törjön ki pánik, az utasok viszonylag higgadtan viselték a fejleményeket.

Az egyiptomi és ciprusi hatóságok is hangsúlyozták, hogy a történtek indíttatása nem terrorizmus, a férfi nem volt "profi".

A gépeltérítés egyik különös fejleménye volt az is, hogy Ben Innes, az egyik brit utas fényképet készített Musztafával. Innes megkérte az egyik légi utaskísérőt, hogy fordítsa le a géprablóhoz intézett kérését a fényképkészítésről. Musztafa vállának megvonásával beleegyezett, mire Innes vigyorogva mellé állt, amíg a stewardess elkészítette a fényképet.

Miután a repülő leszállt Lárnakán, a géprabló az utasok többségét elengedte, csak a legénység három tagját és négy utast tartott meg túszként. A szabadon engedett emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel a repülőgépből, majd felszálltak az eléjük küldött reptéri buszra.

Nem sokkal később a többi túsz is szabadon távozott, majd maga a gépeltérítő is elhagyta a repülőt. A férfit azonnal őrizetbe vették a hatóságok, megkezdték a kihallgatását.

A pilóta a Reuters hírügynökségnek korábban elmondta, hogy a férfi "abnormálisnak" tűnt. A ciprusi külügyminisztérium a férfi őrizetbe vétele után úgy írta le a géprablót, hogy "lelkileg labilis".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×