INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Lezárult a szavazás az ukrajnai helyhatósági választásokon

InfoRádió / MTI
Alacsony volt a részvétel, Donyeck megye két városában pedig meghiúsult a szavazás vasárnap az ukrajnai helyhatósági választásokon. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este nyolckor (közép-európai idő szerint hét órakor) bezártak.

A fővárosi állami adminisztráció vezetésének adatai alapján Kijevben legfeljebb 44 százalékos volt a részvétel. Az OPORA civil szervezet szerint délután négy óráig országosan átlag a választók 36 százaléka ment el szavazni. A központi választási bizottság még nem közölt adatot a részvételről.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester nagy fölénnyel végezhet az első helyen a főpolgármesteri székért folyó küzdelemben. Az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű civil szervezet által megrendelt exit poll eredménye szerint Klicsko a szavazatok 40,4 százalékát szerezte meg. A második helyen Volodimir Bondarenko, a Julija Timosenko vezette Haza párt jelöltje végzett 8,7 százalékkal. A Szavik Suszter Stúdió exit poll felmérése alapján is Klicsko végzett az első helyen 38,4 százalékkal, viszont a másodikon Szerhij Huszovszkij, a Szamopomics (Önsegély) jelöltje jön 9,2 százalékkal.

A felmérési eredmények azt mutatják, hogy második fordulót kell tartani az ukrán fővárosban, mert az első helyen végzett jelöltnek nem sikerült a szavazatok több mint felét megszereznie.

A Szavik Suszter Stúdió exit poll adatai szerint a kijevi városi tanács-választáson a pártlistákra leadott szavazatok közül az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja kapta a legtöbbet, 27,2 százalékot, a Szamopomics (Önsegély) 12,9, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) pedig több mint 10 százalékot. A megyei, járási és városi tanácsok szintjén listás választásokat tartottak. Az a párt szerez mandátumot az önkormányzati testületben, amely átlépi az öt százalékos bejutási küszöböt.

A nagyobb városok közül Lembergben (Lviv) nagy előnnyel a jelenlegi polgármester Andrij Szadovoj, a Szamopomics (Önsegély) vezetője végzett az élen több mint 48 százalékkal. Odessza jelenlegi polgármestere, Hennagyij Truhanov is első helyen áll. A KIU felmérése szerint Harkivban várhatóan nem lesz második forduló, mert a város jelenlegi vezetője, Hennagyij Kernesz a voksok 59,3 százalékát kapta. Dnyipropetrovszkban a helyhatósági választások előtt néhány hónappal alakult nacionalista UKROP (Kapor) párt szerezte meg a szavazatok többségét a tanácsválasztáson, és polgármester-jelöltje is az élen végzett.

Vasárnap reggel az Azovi tenger partján fekvő Mariupolban és a Donyecktől északnyugatra található Krasznoarmijszk városban nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek. Mindkét városban a helyi választási bizottság úgy ítélte meg, hogy a nyomda, amely a szavazólapokat készítette, nem volt jogosult erre a munkára, azaz a cédulák törvénytelen úton készültek, ezért nem osztotta ki azokat a szavazóköröknek. Utóbbi település esetében viszont a központi választási bizottság kora délután érvénytelenítette a területi bizottság döntését, és utasította a városi bizottságot, hogy haladéktalanul ossza ki a cédulákat a szavazóköröknek és értesítse az állampolgárokat a választások megkezdéséről. A belügyminisztérium késő délutáni közlése szerint a területi bizottság a felszólítás ellenére nem osztotta ki a szavazólapokat.

A belügyi tárca összesítése alapján délután egy óráig Donyeck megyében összesen 235, már megyékben 80 szavazókör nem nyitott ki, a rendőrséghez már addig több mint háromszáz bejelentés érkezett a választási szabályok megsértéséről. A hatóságok több mint ötven bejelentést kaptak szavazatvásárlási kísérletekről.

Napközben az ukrán hírforrások több szabálytalanságról számoltak be országszerte, az Opora nevű civil választási megfigyelőszervezet ugyanakkor úgy találta, hogy olyan mértékű szabálytalanságok nem történtek, amelyek érdemben befolyásolnák a választások eredményeit.

Az Ukrajna középső részében található Cserkaszi város egyik szavazókörénél több mint ötszáz "holt lelket" találtak a választási névjegyzékben - hozta nyilvánosságra a helyi választási bizottság alelnöke. A katonai kollégium lakóit vezették be a nyilvántartásba, akik valójában nem laknak ott. Krivoj Rohban a pecsétek tűntek el a széfekből, Cserkaszi megye több településéről jelentettek hibás szavazólapokat, illetve olyan szavazóköröket, ahol kevés fülkét állítottak fel. Odessza megyében dulakodás tört ki egy szavazókörnél, ahová több mint 30 ismeretlen személy érkezett, hogy leadja voksát, helybeliek pedig meg akarták ezt akadályozni. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Egy halálesetről érkezett hír: egy 80 éves idős nő halt meg a szavazófülkében a nyugat-ukrajnai Rivne megyében.

A címlapról ajánljuk