INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A holland kormányfő szerint többet kell tennünk a bevándorlás megfékezésére

InfoRádió / MTI
A kelet-európai országok tartoznak azzal a partnereiknek, hogy többet tesznek az Európai Unióba irányuló migránsáradat megfékezésére - jelentette ki szombaton Mark Rutte holland kormányfő, aki egyben kérte azt is, hogy igazságosabban osszák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

Rutte ezt azután közölte, hogy tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Nem lehet, hogy az olyan országok, mint Svédország, Hollandia és Németország vállaljanak oroszlánrészt a menedékkérők befogadásában" - mondta Rutte a holland közszolgálati televízióban szombaton, egy nappal az európai migránsválság kérdésében összehívott brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt.

"Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak. Nagy összegeket fektettünk be náluk, és most túl keveset tesznek" - jegyezte meg a kormányfő.

Rutte hangsúlyozta: az EU soros elnöki tisztét január 1-től betöltő Hollandia kész arra, hogy nagyobb segítséget nyújtson a külső határok biztosításában nehézségekkel szembesülő országoknak.

Az EU szegényebb, keleti tagállamai ellenálltak a menekülteknek a 28 tagország közötti megosztására vonatkozó javaslatoknak. Orbán Viktor miniszterelnök kerítést építtetett a déli határon, amivel gyakorlatilag a szomszédos Horvátországra és Szlovéniára hárította át a problémát - jegyezte meg a holland kormányfő nyilatkozatát ismertető Reuters brit hírügynökség.

Donald Tusk, aki korábban lengyel miniszterelnök volt, újságírók előtt szombaton azt hangsúlyozta, hogy az EU egyik legfontosabb feladata a kontinens határainak védelme.

"Nincs a mérsékelt centrista politikai tábor számára fontosabb feladat, mint Európa külső határainak visszaállítása" - mondta Tusk, aki Rutte Liberális Pártjának kongresszusán vett részt Hágában. "Csak így tudjuk megállítani a radikálisokat a hatalom felé tartó menetelésükben" - tette hozzá Tusk, nyilvánvalóan a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes pártoknak a népszerűségi listákon való előretörésére utalva.

A címlapról ajánljuk