eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A holland kormányfő szerint többet kell tennünk a bevándorlás megfékezésére

A kelet-európai országok tartoznak azzal a partnereiknek, hogy többet tesznek az Európai Unióba irányuló migránsáradat megfékezésére - jelentette ki szombaton Mark Rutte holland kormányfő, aki egyben kérte azt is, hogy igazságosabban osszák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

Rutte ezt azután közölte, hogy tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Nem lehet, hogy az olyan országok, mint Svédország, Hollandia és Németország vállaljanak oroszlánrészt a menedékkérők befogadásában" - mondta Rutte a holland közszolgálati televízióban szombaton, egy nappal az európai migránsválság kérdésében összehívott brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt.

"Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak. Nagy összegeket fektettünk be náluk, és most túl keveset tesznek" - jegyezte meg a kormányfő.

Rutte hangsúlyozta: az EU soros elnöki tisztét január 1-től betöltő Hollandia kész arra, hogy nagyobb segítséget nyújtson a külső határok biztosításában nehézségekkel szembesülő országoknak.

Az EU szegényebb, keleti tagállamai ellenálltak a menekülteknek a 28 tagország közötti megosztására vonatkozó javaslatoknak. Orbán Viktor miniszterelnök kerítést építtetett a déli határon, amivel gyakorlatilag a szomszédos Horvátországra és Szlovéniára hárította át a problémát - jegyezte meg a holland kormányfő nyilatkozatát ismertető Reuters brit hírügynökség.

Donald Tusk, aki korábban lengyel miniszterelnök volt, újságírók előtt szombaton azt hangsúlyozta, hogy az EU egyik legfontosabb feladata a kontinens határainak védelme.

"Nincs a mérsékelt centrista politikai tábor számára fontosabb feladat, mint Európa külső határainak visszaállítása" - mondta Tusk, aki Rutte Liberális Pártjának kongresszusán vett részt Hágában. "Csak így tudjuk megállítani a radikálisokat a hatalom felé tartó menetelésükben" - tette hozzá Tusk, nyilvánvalóan a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes pártoknak a népszerűségi listákon való előretörésére utalva.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×