INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szlovéniában a hadsereg is segítséget nyújt a határőrizetben

InfoRádió / MTI
Szlovéniában a hadsereg logisztikai segítséget fog nyújtani a rendőrségnek a határellenőrzésben - jelentette be Miro Cerar kormányfő szombaton.

Cerar a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet.

A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Miro Cerar kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni.

"Szlovénia a falak Európája ellen van, de újabb intézkedéseket hozunk, köztük a határszakasz technikai őrizetére vonatkozóan is, ha Ausztria és Németország is így tesz" - mondta a szlovén miniszterelnök.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát-szlovén határra.

A címlapról ajánljuk