eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szlovéniában a hadsereg is segítséget nyújt a határőrizetben

Szlovéniában a hadsereg logisztikai segítséget fog nyújtani a rendőrségnek a határellenőrzésben - jelentette be Miro Cerar kormányfő szombaton.

Cerar a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet.

A szlovén miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a hadsereg egyelőre csak logisztikai támogatással segíti a rendőrséget a határvédelemben.

Miro Cerar kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni.

"Szlovénia a falak Európája ellen van, de újabb intézkedéseket hozunk, köztük a határszakasz technikai őrizetére vonatkozóan is, ha Ausztria és Németország is így tesz" - mondta a szlovén miniszterelnök.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát-szlovén határra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×