INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Terrorelhárítási szakértők találkoztak Budapesten

Infostart / InfoRádió
A külföldi fegyveres konfliktusokban résztvevő európaiakról tanácskoztak az Unió tagállamainak terrorelhárítási szakértői október 14-15-én Budapesten. Az Europol és a szervezet által koordinált Dumas-munkacsoport szakértői a Terrorelhárítási Központ szervezésében találkoztak a magyar fővárosban. A nemzetközi terrorellenes együttműködés kétnapos tárgyalásának középpontjában a külföldi harci cselekményekben résztvevő és onnan visszatérő harcosok álltak, akik magas biztonsági kockázatot jelenthetnek a tagállamok számára.

A konferencián 25 ország szakértői osztották meg tapasztalataikat az utazó harcosok problémájáról és a rendvédelmi fellépés gyakorlati lehetőségeiről.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy az európai biztonság érdekében az egyik legfontosabb feladat a szélsőséges nézetekre fogékony személyek és csoportok feltérképezése, a radikalizálódási folyamatok megfékezése és olyan hatékony megelőző intézkedések kidolgozása, melyek megoldást jelenthetnek a lehetséges fenyegetésekkel szemben.

A konferencián elhangzott, hogy a külföldi harcosok eredményes nyomon követésének alapja csakis a rendvédelmi szervek közötti hatékony együttműködés lehet, amelynek érdekében még aktívabbá kell tenni a társszervek közötti információcserét. Az Europol mindezt a munkát saját erőforrásainak felkínálásával, operatív támogatással és stratégiai tervezéssel tudja segíteni.

A magyar fővárosban lezajlott egyeztetés az Európai Unió rendvédelmi szerveinek azon törekvését erősíti, mely szerint az új típusú fenyegetésekkel szemben még tovább fokozzák együttműködésüket.

Forrás: Terrorelhárítási Központ

A címlapról ajánljuk