eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Félmilliárd dollárt keres évente az olajon az Iszlám Állam

Évente félmilliárd dollár jövedelemre tesz szert az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az ellenőrzése alatt álló területeken kitermelt nyersolaj eladásából - írta csütörtökön a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap helyi forrásokat és nyugati hírszerzési szakértőket idéző riportja szerint az Iszlám Állam napi 34-40 ezer hordó közötti mennyiségben termel nyersolajat az általa elfoglalt térségekben, és ebből naponta 1,5 millió dollárnál is több bevétele származhat.

A lapnak nyilatkozó nyugati hírszerzési források szerint a terrorszervezetnek az állásai ellen egy év alatt végrehajtott több mint tízezer légitámadás sem okozott olyan mértékű anyagi kárt, amely érdemben akadályozná tevékenységét.

A Financial Times által Irakban és Szíriában elvégzett feltáró vizsgálat szerint az Iszlám Állam több bevételre tesz szert olajeladásokból, mint bármely más forrásból, például a területén beszedett adókból vagy lopott műkincsek értékesítéséből.

A szervezet ellen harcoló, amerikai vezetésű koalíció illetékesei a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam "hozzáigazította" tevékenységét a légitámadások teremtette körülményekhez, és következmények nélkül működteti milliókat jövedelmező olajkereskedelmi hálózatát, gyakorlatilag ugyanúgy, mint egy olajipari vállalat.

A Financial Times idéz egy amerikai illetékest, aki szerint az Iszlám Állam - Washington becslései alapján - egyetlen hónap alatt 40 millió dollárt kasszírozott olajeladásokból, annak ellenére, hogy a koalíció harci gépei rendszeresen támadják az ellenőrzése alatt álló finomítókat és vezetékeket.

Helyi források szerint az olajat a szervezet most már több száz hevenyészett, kisebb finomítóban dolgozza fel. Egy európai illetékes szerint ez lehetővé teszi, hogy az Iszlám Állam "mindent kijavítson, amit eltalálunk". A riport szerint a dzsihadista szervezet mérnököket és olajipari szakmunkásokat toboroz kitermelési és finomítási tevékenységéhez.

Az olajat teherautó-konvojok szállítják, amelyeket látni ugyan a levegőből, de gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek az egyéb teherforgalomtól, és a sofőrök sem feltétlenül az Iszlám Állam emberei. Egy magas rangú nyugati diplomata azt mondta a Financial Timesnak, hogy a konvojokat elsősorban ezért nem lehet támadni. "Ha megölsz egy sofőrt, máris teremtettél egy dzsihadista családot" - fogalmazott a diplomata. Hozzátette: a konvojok elleni légitámadások a lakosság radikalizálódásának kockázatával járnának.

A Financial Times megszólaltatott olyan szíriai ellenzéki parancsnokokat is, akiknek csoportjai az Iszlám Államtól szerzik be az üzemanyagot, jóllehet a hadszíntéren a dzsihadista szervezet ellen harcolnak. Az egyik parancsnok elmondta, hogy nincs más választásuk, mivel senki mástól nem tudnak üzemanyagot venni.
A londoni lap szerint a nyugati koalíció most egyebek mellett azt fontolgatja, hogy olcsó olajat kínál az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai ellenzéki csoportoknak, alternatív beszerzési forrást teremtve számukra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×