eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A kurdok szerint a dzsihadisták vegyi fegyvert vetettek be Irakban

A félautonóm iraki Kurdisztán regionális kormányzata azt közölte szombaton, bizonyítékai vannak arra, hogy az Iszlám Állam klórgázt vetett be a kurd pesmerga erőkkel szemben.

A régió biztonsági tanácsának a Reuters hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozata szerint a pesmergák talaj- és ruhamintákat vettek egy ellenük Észak-Irakban végrehajtott januári öngyilkos robbantás helyszínén. A laboratóriumi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy "a minták olyan arányban tartalmaztak klórt, ami a vegyi anyag fegyverként való használatára utal".

A kurd állítást a Reuters nem tudta független forrásból megerősíteni.

A klór fulladást okozó anyag, amelyet először az első világháborúban vetettek be fegyverként, használatát azonban 1997-ben megtiltotta a vegyi fegyverek tilalmáról kötött nemzetközi egyezmény (CWC).

Az Erbílben kiadott kurd nyilatkozat szerint az elemzést egy európai uniós minősítéssel rendelkező laboratóriumban végezték el, miután a mintákat elküldték egy "partner országba", amely részt vesz az Iszlám Állam hadereje ellen vívott, amerikai vezetésű hadjáratban. A kurd biztonsági tanács egy tagja nem volt hajlandó megnevezni a laboratóriumot.

A szóban forgó öngyilkos támadást egy robbanószerrel megrakott teherautóval követték el idén január 23-án a Moszul és a szíriai határ között húzódó országúton, ahol a pesmerga erők védelmi állásokat építettek ki egy kétnapos támadó művelet után, amelyben a szunnita szélsőségesek egy kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát kellett elfoglalniuk. A kurd nyilatkozat szerint a pesmergák rakétát lőttek ki a közeledő gépkocsira, így az felrobbant mielőtt célba érhetett volna, így a történteknek nem volt áldozata. Utóbb "mintegy húsz gáztartályt" találtak, amelyek a teherautó rakterében voltak.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×