eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rövidített eljárást kért Tóásó Előd és két társa a bolíviai perben

Bolíviai sajtóértesülések szerint rövidített eljárást kért a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottja, Tóásó Előd, valamint két társa. Közép-európai idő szerint pénteken nyilvánossá vált közlések szerint a bírósági meghallgatást Tóásó Előd és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic ügyében hétfőn tartják.

Az úgynevezett terroristaügy - amelynek kezelését nemzetközi bírálatok sora érte - 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak.

A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt érték bírálatok, nem utolsó sorban a magyar kormányzat részéről. A perben eddig egyetlen ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát.

A bolíviai sajtó hivatalos közlések alapján pénteken arról írt, hogy további három vádlott, a már említett Tóásó és Tadic, valamint Juan Kudelka is rövidített eljárást kért. Megerősítette ezt a La Razón című lap közlése szerint Gary Prado, Tóásóék ügyvédje is. Kudelka esetében a rövidített procedúrát helyi idő szerint pénteken folytatják le La Pazban. Tóásó és Tadic meghallgatására a tervek szerint hétfőn kerül sor.

Sergio Céspedes ügyész a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a vádlottak ellen különböző jogcímen folyik az eljárás. Kudelka például üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolják. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. Az El Viejo (Öreg) néven is ismert Ignacio Villa Vargas múlt heti elítélésekor az ügyészség azt hangoztatta, hogy a bírói döntés bizonyítja: a vádnak igaza van, és Santa Cruz térségében létezett egy szakadár mozgalom, "amely bűncselekmények sorozatát követte el".

A bolíviai ellenzék szerint viszont a terrorista összeesküvés egész koncepcióját csupán a kormány találta ki azzal a céllal, hogy jogilag meghurcolják és ezáltal politikailag ellehetetlenítsék a Santa Cruz-i autonómiáért küzdő helyi vezetőket. A 2009 óta raboskodó Tóásó Előd esetében már ENSZ-illetékesek és a magyar kormány is sürgették, hogy szabadlábon védekezhessen, hiszen már a bolíviai törvények szerint is régen lejárt az az időszak, ameddig a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásban lehet tartani.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×