eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lavrov a grúziaihoz hasonló bevonulással fenyegeti Ukrajnát

Oroszország meg fogja torolni, ha állampolgárait támadás éri vagy veszélybe kerülnek érdekei Ukrajnában - fenyegetőzött szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Egyúttal azt állította, hogy az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött.

"Ha megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk. Ha érdekeinket, törvényes érdekeinket, oroszok érdekeit közvetlen támadás éri, ahogy az Dél-Oszétiában történt például, nem látok semmilyen más megoldást, mint a nemzetközi joggal összhangban reagálni arra" - jelentette ki Lavrov a külföldre sugárzó RT orosz állami televíziónak adott angol nyelvű interjúban.

Szavai a szakadár grúziai régió birtoklásáért vívott 2008. augusztusi orosz-grúz villámháborúra utalnak, amelynek eredményeképpen az orosz haderő megszállta Grúzia egy részét, Moszkva pedig független államként ismerte el a Grúziától korábban elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát.

"Ha orosz állampolgárokat ér támadás, az támadás az Oroszországi Föderáció ellen" - tette hozzá a miniszter.

A orosz-ukrán határ közelében végrehajtott jelentős orosz haderő-összevonásról beszélve ugyanakkor Lavrov azt hangoztatta, hogy az orosz katonák nem hatoltak be Ukrajnába, és a nemzetközi ellenőrök egyike sem állapított meg olyan tényt, amely veszélyes hadmozdulatokra utalna.

A kijevi vezetés és a nyugati hatalmak állítása szerint orosz fegyveres testületek tagjai szítják a kelet-ukrajnai épületfoglalásokat és a többi, halálos áldozatokkal járó fegyveres összetűzést.

Az orosz diplomácia vezetője az interjúban azzal vádolta meg a kijevi kormányt, hogy "semmit nem hajtott végre" az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna múlt csütörtöki genfi egyezségéből, és lépéseit - köztük a terrorellenes műveletek felújítását - "az Egyesült Államok irányítja".

Kiemelte, hogy Kijevben kedden, megsértve az erőszakcselekmények beszüntetéséről született egyezséget, bejelentették a terrorellenes műveletek felújítását. Az ukrán kormány ezzel szemben szerdán Oroszországot szólította fel arra, hogy hajtsa végre a genfi egyezségeket, és vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából.

Lavrov árulkodónak nevezte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek felújítását Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő éppen Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása idején jelentette be, mivel - mint mondta - "a műveletek elindítására is közvetlenül John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának kijevi látogatása után került sor".

"Ezért csak arra tudok gondolni, hogy ezt a show-műsort az Egyesült Államok irányítja" - tette hozzá.

Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy Washington a kijevi tüntetések óta manipulálni igyekszik az ukrajnai helyzetet, ami - mint mondta - újabb példája annak, hogy "nem hajlandó engedni a geopolitikai játszmákban".

"Az amerikaiak nem akarják belátni, hogy nem diktálhatják a Föld különböző tájain zajló eseményeket egyedül Washingtonból" - tette hozzá Lavrov.

Moszkva nem ismeri el az ideiglenes ukrán kormányt, amely azt követően került hatalomra, hogy a fegyveres összecsapásokba torkolló kijevi tüntetések nyomán az ukrán parlament leváltotta az Oroszországba távozó Viktor Janukovics elnököt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×