eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az írek többsége támogatta a fiskális paktumot

Előzetes eredmények szerint az íreknek mintegy hatvan százaléka támogatta a népszavazáson az Európai Unió fiskális paktumát. A híradások szerint a részvételi arány a csütörtöki népszavazáson ötven százalék körül alakult.

Minden előzetes felmérés az igenek többségét vetítette előre, ám ugyanez történt 2001-ben és 2008-ban is, amikor Írország a pozitív közvélemény-kutatási eredmények ellenére két, uniós alapszerződést utasított el népszavazáson.

Írország az egyetlen tagállam, ahol népszavazást kötelesek tartani az eurózóna fokozottabb fiskális szigorát előirányozó kormányközi megállapodásról, amelyet Nagy-Britannián és Csehországon kívül 25 tagállam támogatott.

A Németország által szorgalmazott megállapodás esetleges elutasítása minden bizonnyal komoly hatással lenne az európai adósságválság kezelésére. Írország ráadásul ebben az esetben nem részesülhetne az euróövezeti válságkezelési program, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) biztosította pénzügyi segélyből. Az ország 2010-ben 85 milliárd eurós hitelt vett fel az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, ám ez a támogatás 2013-ra elapad.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×