eur:
388.45
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Legalább 13 külföldi katona halt meg egy NATO-konvoj elleni kabuli támadásban

Legkevesebb tizenhárom külföldi katona és négy afgán halt meg szombaton Kabulban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy autóbusza ellen elkövetett öngyilkos merényletben - közölték nyugati katonai források, majd Washingtonban arról tájékoztattak, hogy valamennyi halott NATO-katona amerikai volt.

A merénylet elkövetését a tálib lázadók vállalták egy sms-üzenetben, amelyet szóvivőjük küldött a francia hírügynökségnek.

"A merénylet az ISAF egyik amerikai autóbusza ellen irányult" - közölte közvetlenül a merénylet után egy névtelenséget kérő katonai forrás, hozzátéve, hogy a támadásnak "tíz vagy tizenegy halottja van, főleg amerikaiak". Az autóbuszon kanadai katonák is lehettek, de ezt egyelőre nem sikerült megerősíteni - mondta.

Az ISAF egy szóvivője útján később hivatalosan bejelentette Kabulban, hogy a támadásban - amelyet robbanóanyaggal megrakott áruszállító kisteherautóval követett el az öngyilkos merénylő - a nemzetközi biztonsági erők 13 katonája halt meg. Nemzetiségüket nem közölték.

Washingtonban ezt követően a Pentagon képviselője megerősítette, hogy a szombati kabuli támadásban meghalt NATO-katonák kivétel nélkül amerikaiak voltak.

Hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a szombati robbantás az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete volt Kabulban.

Az afgán belügyminisztérium a maga részéről azt közölte, hogy a merényletben életét vesztette három afgán civil és egy afgán katona is, a külföldi áldozatok számáról azonban nem rendelkezik pontos adatokkal.

Ugyancsak szombaton három NATO-katonával és tolmácsukkal végzett egy afgán katona Uruzgán tartományban. A meglepetésszerű támadásról Abdul Hamid Vardak tábornok, a tartomány katonai parancsnoka számolt be a sajtónak. Az ABC ausztrál rádióállomás híre szerint három ausztrál katonával végzett az afgán egyenruhát viselő fegyveres, s a lövöldözésben további hét ausztrál katona megsebesült.

A tálibok egyik erősségének számító Kunár tartomány székhelyén, Aszadábádban egy burkába öltözött fiatal lány robbantotta fel magát szombaton a helyi afgán belbiztonsági iroda épülete előtt. A detonáció az iroda két biztonsági őrét sebesítette meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×