eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin

A függetlenség kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok

A függetlenség egyoldalú kikiáltásával fenyegetőznek a palesztinok, mert nincs előrelépés a közel-keleti megbékélési folyamatban. A bejelentés heves bírálatokat váltott ki izraeli politikusokból.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva elmondta vasárnap: a 18 évvel ezelőtt elkezdett - rendszeresen megszakadt, majd rendre újraindított - izraeli-palesztin tárgyalások kudarca miatt kérni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ismerje el a palesztinok függetlenségét, de arról nem szólt, hogy mikor nyújtják be a kérvényt. Erekát szerint megpróbálják megszerezni hozzá Oroszország, az Európai Unió és más országok támogatását. A palesztinoknak életben kell tartaniuk a reményt, hogy egyszer önálló államuk lesz, amelynek határai az 1967 júniusáig érvényben volt határok, és fővárosa Jeruzsálem - tette hozzá.

Nimr Hammad, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója pedig a Maariv című izraeli napilapnak nyilatkozva elmondta: nem sietnek a kérvény beadásával, mert akkor csak egy amerikai vétóba ütköznének, azt "alaposan elő kell készíteniük, előtte politikai és diplomáciai tárgyalásokat kell folytatniuk, biztosítékokat kapniuk". Abbász elnök szerdán Kairóba utazik, hogy megvitassa a tervet Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel - tette hozzá.

Az izraeli sajtó kommentárja szerint legalább az Egyesült Államok - Izrael legfőbb szövetségese - meg fogja vétózni a BT-ben a kérés jóváhagyását. De egyébként is képtelenség volna a palesztinok függetlenségének megteremtése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, mert ezek a területek továbbra is Izrael ellenőrzése alatt állnak.

Szilvan Salom izraeli kormányfőhelyettes Erekát bejelentésére reagálva óva intette a palesztinokat bármilyen egyoldalú lépéstől, mert szerinte az ilyen akciókkal nem érik el céljukat. "Közvetlen béketárgyalásokat akarunk" - mondta Salom.

"Ez az ellenséges kezdeményezés eloszlatna minden reményt a béketárgyalások újraindítására, és ha megteszik, akkor nekünk meg kell erősítenünk a Ciszjordánia feletti ellenőrzést " - jelentette ki Uzi Landau, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter.

Izrael gázai offenzívája miatt tavaly megszakadtak az izraeli-palesztin béketárgyalások, és az Egyesült Államoknak nem sikerült elérnie azok újraindítását. Benjámin Netanjahu új izraeli kormányfő felszólította a palesztinokat, hogy folytassák kormányával a megbeszéléseket. A palesztinok azonban addig nem hajlandók erre, amíg Izrael a maguknak követelt területen, Ciszjordániában nem hagy fel az újabb telepeslakások építésével.

A palesztinok már egyszer, 1988-ban kikiáltották függetlenségüket, és azt el is ismerte több tucatnyi ország, de a státust soha nem tudták megvalósítani.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×