eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rekordmértékben zuhan a német kivitel

A Német Szövetségi Köztársaság megalapítása óta sohasem zuhant olyan mértékben az ország kivitele, mint idén áprilisban. Kereskedelmi körök attól tartanak, hogy a visszaesés egész évre kivetítve elérheti a 15 százalékot.

A német gazdaság húzóága a kivitel, így nem meglepő, hogy az ország a világ egyik vezető exportőrévé küzdötte fel magát. A pénzügyi válság azonban ezen a téren is érezteti hatását.

Mint az országos statisztikai hivatal Wiesbadenban közétett legújabb adatai bizonyítják, idén áprilisban az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 28,7 százalékkal esett a német export, amelynek az összege 63,8 milliárd euró, szemben a tavalyi csaknem 85 milliárddal. Ez a legnagyobb arányú esés 1950 óta.

Ebben a negatív rekordban azonban fontos szerepet játszott az a tény is, hogy múlt év áprilisában viszont szokatlanul felszökött a német kivitel.

A statisztikai hivatal adatsora azonban biztatást is tartalmaz, ugyanis az ország külkereskedelmi mérlege 9,4 milliárd eurós többletet mutatott, ami bő 200 millió euróval haladja meg az elemzők előrejelzéseit.

Mindez összefügg az import csökkenésével, ugyanis áprilisban a behozatal is csaknem 22,9 százalékkal zsugorodott, ami a legnagyobb visszaesés 1963 óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×