eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elverték a port a kormánypárton a britek

Nagy-Britanniában a képviselői költségtérítési botrány és a gazdasági visszaesés miatt a választók a kormányzó Munkáspárt elleni bosszúra használták fel az Európai Parlamenti választásokat. A voksolás nagy győztese a Konzervatív Párt volt, mögötte az EU-ból való kilépésért kampányoló Brit Függetlenségi Párttal. Gordon Brown Munkáspártja csak a harmadik helyet szerezte meg.

Az euroszkepszisre amúgy is hajlamos brit választók alaposan elverték a port a kormánypárton az Európai Parlamenti választásokon. A csütörtökön, a helyhatósági vokssal együtt tartott európai választáson ismét az ellenzéki konzervatívok diadalmaskodtak, és ez komoly hatással lesz az Európai Parlament tevékenységére. A nem végleges adatok szerint a toryk 29 százalékot szereztek, az EU-ból való kilépésért kampányoló Brit Függetlenségi Párt (UKIP) pedig 17-et, maga mögé szorítva a kormánypártot.

Mindez gyorsíthatja Nagy-Britannia távolodását az EU-tól. David Cameron tory vezető már egy jó ideje eldöntötte, hogy kilépteti a brit konzervatívokat az Európai Parlament legnagyobb frakciójából, a jobbközép Európai Néppártból. Ez volt az ára annak, hogy a toryk euroszkeptikus szárnya támogassa pártvezéri megválasztását.

Mivel Cameron túlságosan föderalistának tartja Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök pártját, ezért új frakciót hoz létre az Európai Parlamentben, de egyelőre csak a Cseh Polgári Demokratákat tudta megnevezni partnerként. Elemzők megjegyzik: a lengyel kormánypárt, a Polgári Platform elsöprő győzelmével és a brit konzervatívok kilépésével az Európai Néppártban megerősödik Kelet-Európa befolyása.

A Brit Függetlenségi Párt több helyen a második helyen végzett. A UKIP kampányát egyrészt a kelet-európai bevándorlás miatti félelmekre, a bulvárlapokat olvasók hagyományos Európa-ellenességére és a kormánnyal szembeni elégedetlenségre építtette. Bejutott az Európai Parlamentbe a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt is, amely a nem fehér lakosok "önkéntes hazatérését" szorgalmazza többek között.

A brit lapok korai kiadásai már "megalázó" Labour-vereségről írtak, amivel növekedni fog a nyomás a szalmaszálba kapaszkodó Gordon Brown brit miniszterelnökre, hogy mondjon le. Brown a hétvégi kormányalakítással épphogy elcsendesítette pártja lázadóit. Egyik távozó minisztere például nyílt levélben szólította fel a lemondásra, hogy ne hozza jobb pozícióba az ellenzéket. Egy másik volt miniszter a választók által küldött felmondólevélnek minősítette az európai választások eredményét.

Az is igaz viszont, hogy sok munkáspárti képviselő fél a további lázadástól, mert egy előrehozott választás esetleg a kormánypárt újabb megsemmisítő verségét hozhatná magával. A korai tory győzelem azzal is járna, hogy a britek is népszavazást tartanának a Lisszaboni Szerződésről, ami annak szinte bizonyos elvetését hozná magával. Annak ellenére, hogy a britek csütörtökön szavaztak, a voksok számlálása hétfőn hajnalban is folytatódott - ennek egyik oka a dél-kelet angliai informatika rendszer hibája volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×