eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akár meg is duplázhatják EP-helyeiket az erdélyi magyarok

Eddig úgy tűnik, a negyedik lett a pártok versenyében az RMDSZ Romániában. Az RMDSZ-EMNT közös lista három, de akár négy képviselőt is bejuttathat az Európai Parlamentbe az eddigi kettő helyett úgy, hogy Romániának az eddigi 35 helyett csak 33 helye lesz az EP-ben.

A szociáldemokrata PSD 30,8 százalékkal vezet, a demokrata-liberális PD-L 30,5 százalékkal második helyezett, a PNL pedig 16,7 százalékkal szintén dobogós az Európai Parlamenti választási versenyben Romániában.

8,9 százalékkal az RMDSZ negyedik helyezést érte el, a Nagyrománia Pártra pedig a választók 7,2 százaléka adta le a voksát - mutatják az Insomar által végzett exit poll eredményei. Elena Bãsescu ugyancsak jó eséllyel pályázik egy képviselői mandátumra: a szavazatok 3,5 százalékát tudhatja magáénak.

A parasztpárt (PNÞCD) nem esélyes egyetlen mandátum elnyerésére sem, mivel csupán a szavazatok 1,4 százaékát sikerült begyűjtenie. A függetenként induló Pavel Abraham (0,6 százalék) és a Forþa Civicã (0,4 százalék) is várhatűan elbukik az EP-képviselői mandátumért folyó versenyben.

A felmérés a Realitatea hírtelevízió felkérésére készült 28.803 választópolgár bevonásával. A hibaarány 1,5 százalékos.

A becslések szerint az eddigi kettő helyett három, de akár négy mandátuma is lehet a romániai magyarságnak az Európai Parlamentben.

Gratulálok a választóknak, és ez nem csupán obligát jókívánság: politikai, erkölcsi érettségről tettek tanúbizonyságot, belátták, hogy a közösségi célokat nem valósíthatjuk meg összefogás nélkül - nyilatkozott az eredményekről Tőkés László EMNT-elnök. Tőkés elmondta, az RMDSZ és az ő szavazatai összeadódtak, sőt, a közös eredmények felül is múlták a szavazatok összegét, és ezzel rácáfoltak a kétkedőkre.

A politikus szerint az együttműködés nem merül ki az EP-választásokban: "a választók felhatalmaztak minket az összefogás folytatására az EMEF keretén belül. Mindez nyitánya egy kiszélesedő erdélyi, plurális egységnek" - mondta.

Az előzetes eredmények alapján kijelenthetjük, hogy működött a Magyar Összefogás: a matematikai képlet úgy néz ki, hogy egy meg egy több, mint 2:3, vagy éppen négy - kommentálta az eredményeket Toró T. Tibor EMNT-alelnök, aki szerint ezennel az is világossá vált, hogy a békés összefogás nagyobb mozgósító erővel bír, mint az egymásnakfeszülés.

Toró elmondta, a következő időszak prioritása az EMEF-beli érdemi munka elkezdése, illetve a székelyföldi önkormányzati naggyűlés megszervezése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×